porcja na 2-3 osoby
1 litr mleka ( użyłam kupne mleko tzw. świeże)
sok z połowy cytryny
1-2 łyżki kwaskowej śmietany 12 lub 18% lub 2 łyżki kefiru (opcjonalnie - w razie, gdyby twarożek opornie oddzielał się od serwatki)
Przygotowanie twarożku z mleka na filmie
1. Mleko podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia. Na początku, kiedy jest już ciepłe wlewam do niego sok cytrynowy. Mieszam co jakiś czas, żeby oddzielone białko nie przywierało do dna.
2. Jeśli białko słabo oddziela się od serwatki a mleko już dosyć gorące, wystarczy dodać ciut kwaskowej śmietany, kefiru lub jeszcze trochę soku z cytryny.
4. Wyłączam płomień i zostawiam zważone mleko jeszcze przez kilkanaście minut w garnku.
5. Osączam twaróg na gęstym sicie kilka godzin.
Twarożek jest idealny, jakby ciut słodszy od tego sklepowego. Nie obawiajcie się. Kwas z cytryny został w serwatce. Aha... Serwatki nie trzeba wylewać. Można ją zużyć do zalewajki, czy innej zupy lub rozrobić w niej proste ciasto naleśnikowe.
Składniki do sałatki z domowym twarożkiem
twarożek z 1 litra mleka (około 25 dag)
kilka rzodkiewek
pęczek szczypiorku
2 łyżki gęstego jogurtu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki
1. Rzodkiewkę kroję w drobniejszą kostkę
2. Siekam szczypiorek
3. Mieszam wszystkie składniki i przyprawiam
To wyjątkowo pyszna i prosta pasta do pieczywa. Przy okazji polecam do niej mój przepis na wymarzone domowe bułki LINK.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
bardzo ciekawy przepis, coś prostego ale nowego i dekoracja dla dzieciaczków ciekawa
OdpowiedzUsuńa u mnie coś na dzień dziecka :) Pozdrawiam
Dziękuję Agnieszko za odwiedziny. Pozdrawiam
Usuńależ mi narobiłaś smaku Weroniko na taki pyszny domowy twarożek i z chęcią wypróbuję Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńMałgosiu to także dobry sposób na domowy prawdziwy serniczek. Polecam!!!
UsuńJa robilam twarozek jeszcze inaczej, ale to bylo prawdziwe mleko. Zsiadle mleko lekko podgrzewalam a nastepnie dolewalam gorace mleko. To sie bardzo sprytnie owarzalo. Trzeba bylo to lekko przemieszac zeby calosc byla cieplutka .Gdy juz serwatka sie oddzielila przekladalam to na sitko i bylo az slodkie i takie tlusciutkie
OdpowiedzUsuńZ prawdziwego niepasteryzowanego mleka to ja też robiłam, ale gdzie w sklepach jest teraz mleko zwyczajne. Trzeba go kupić u hodowcy krówek a dla wielu osób to jest nieosiągalne, zaś dla tych, co takie mleko mają to wystarczy tylko mleko nastawione na zsiadłe lekko podgrzać i odcedzić twarożek od serwatki.
UsuńNo proszę, takiego sposobu nie znałam. Moja babcia robiła twarożek z ukwaszonego mleka.
OdpowiedzUsuńByłoby fajnie, gdyby wróciły dobre produkty na rynek, ale póki co musimy nauczyć radzić sobie z mlekiem pasteryzowanym
UsuńTaki domowy twarożek jest rewelacyjny :) I ta mysz z rzodkiewki mnie urzekła :)
OdpowiedzUsuńMusiałam troszkę popracować nad myszką, bo to wielbicielka sera tak jak ja. Dziekuję Justynko. Pozdrawiam
Usuń