wtorek, 15 kwietnia 2014

Mój przepis na żurek wielkanocny

Żurek to jedno z łatwiejszych dań, ale na Święta Wielkanocne lubię go przygotować na wywarze z jarzyn, żeby był wyjątkowo pyszny i głęboki w smaku.
Przygotowałam przepis na około 3 litry naturalnego bulionu.


Składniki:



Bulion

3 litry wody
2 spore pietruszki
pół małego selera
2 marchewki
połowa pora
sól do smaku




Przygotowanie bulionu

Przepis na filmie LINK

Warzywa gotuję do miękkości i odcedzam od rosołu (można dorzucić kawałek kostki z mięsem, ale osobiście, uważam to za zbytek). Jarzyny wykorzystuję do sałatki.


Składniki do żurku

bulion
szklanka barszczu białego - 250 ml (zakwas do wypieku chleba - przepis)
2 kopiaste łyżki śmietany 12%
kilka jaj ugotowanych na twardo
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
szczypiorek
1 łyżka masła 
zioła - u mnie 2 łyżeczki majeranku, płaska łyżeczka ziół prowansalskich, płaska łyżeczka bazylii, pieprz świeżo zmielony
sól do smaku
grzanki (podpieczone kawałeczki pieczywa)
1 łyżka maki pszennej do zagęszczenia (na wypadek, gdyby zakwas nie dał odpowiedniej gęstości)

Przygotowanie barszczu

1. Do delikatnie gotującego się wywaru z jarzyn dodaję dobrze wymieszany zakwas. Dosyć drobno posiekaną cebulkę podsmażam na połowie ilości masła i dodaję szczyptę soli. Na drugiej połowie masła, na osobnej patelni rumienię kiełbasę, pokrojoną wcześniej w talarki (bez osłonek). Do cebulki dodaję posiekany drobno czosnek, majeranek i zioła prowansalskie. Chwilkę podsmażam i dorzucam do bulionu. Dodaję także podsmażoną kiełbaskę. Do śmietany wlewam prawie wrzący wywar i dokładnie mieszam (hartowanie śmietany zapobiegnie ważeniu się jej w zupie). Dodaję do żurku. Dosypuję bazylię, pieprz i sól, jeśli trzeba. Barszczu nie gotuję. Dzięki temu kiełbasa zachowa soczystość a i żurek jest smaczniejszy. Doprowadzam jedynie do wrzenia i gotowe.


2. Pokrojone w kostkę pieczywo kropię olejem i podpiekam w piekarniku przez trzy minuty na funkcji grilla w temperaturze 195 stopni C. Dodaję bezpośrednio do porcji żurku cząstki jajek, szczypiorek i grzanki.




Polecam łatwą do przygotowania wielkanocną sałatkę jarzynową z kurczakiem


Smacznego! Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Pozdrawiam Weronika

6 komentarzy:

  1. uwielbiam taki świąteczny żurek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności :) ja również uwielbiam świąteczny żurek :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki żurek to ma wszystkie żurki pod sobą. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żurek robię a jakże, ale odrobinę inaczej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Super żurek, bardzo delikatny najlepszy jaki jadłam. Polecam wszystkim. Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za ocenę przepisu i odwiedziny/Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.