Składniki:
średnia główka młodej kapusty
6-8 średnich pieczarek
3 łyżki z brzuszkiem płatków owsianych
1-2 łyżki oleju lub łyżka klarowanego masła
2-3 łyżki octu owocowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 cebula
1 ząbek czosnku
świeże zioła - tymianek, bazylia, szczypior
susz ziół prowansalskich
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie
Płatki owsiane opłukuję na sicie pod bieżącą wodą (nawilżone zmiękną zanim dodam je do kapusty). Odrzucam z kapusty pierwsze liście. Kroję kapustę na nieduże kawałeczki. Opłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Dodatkowo polewam ją jeszcze wrzątkiem. Wrzucam kapustę do dużego garnka i zalewam maksymalnie 2 szklankami wody (warto dodać mniej wody, bo niektóre kapusty, zwłaszcza młode mają sporo soku, którego szkoda byłoby odlewać. Wystarczy go po prostu zagęścić. Można użyć więcej płatków owsianych. Nie dość, że zdrowe to nie widać ich w kapuście a są bardzo cennym i smacznym zagęstnikiem. Kiedy się kapusta zagotuję dodaję około jednej płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i ziele ang. Obok na patelni podsmażam posoloną posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję poszatkowane pieczarki, zioła prowansalskie, posiekany tymianek. Wszystko podsmażam około minuty i dodaję do gotującej kapusty. Pod koniec dodaję ocet, pieprz lub ostrą paprykę, cukier i płatki owsiane. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko - około 5 minut. Nie jest tania, jak barszcz, ale kiedy dodam koszt pozostałych składników to całość wyniesie około 8-9 PLN a takich solidnych porcji wychodzi z niej około 4, więc 2 PLN na osobę.
Smacznego!!!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
No to będzie dzisiaj obiadek.Uwielbiam młodą kapustę.Na pewno bez płatków,ale reszta super.No może dołożę kawałek kiełbasy.
OdpowiedzUsuńŻałuj, bo z płatkami naprawdę pyszna.
UsuńBardzo lubię młodą kapustkę, z tą różnicą że u mnie z pieczarkami nie przejdzie. Chyba że osobno dla siebie ugotuję. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczarki a w sezonie grzyby, bo pasują do wielu potraw i świetnie zastępują mięsko. Jesli się nie lubi to też nie problem, bo kapusta bez dodatków również pyszna. Pozdrawiam
UsuńA ja uwielbiam kapustę pod każdą postacią,ale na razie muszę o niej zapomnieć nad czym ubolewam ogromnie.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Weroniko :)
Dziękuję Danusiu. Kapusta pycha. Polecam
UsuńUwielbiam, ale z płatkami nie robiłam. Pyszne jedzonko :) Pozdrawiam Weroniko :)
OdpowiedzUsuńPyszna ta kapustka Weroniko :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tego bigosiku, aż mi ślinka cieknie z samego rana ;) Zapraszam do dodania do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaku na taką kapustkę ,super przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie