Składniki
3 duże jaja
1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki drobnego cukru
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka kopiasta kakao w mączce (z wiatrakiem)
40 ml gorącej wody
szczypta soli
Przygotowanie
Przygotowanie biszkoptu na filmie LINK
1. Mieszam mąki z kakao. Jesli jaja były w lodówce, zanim oddzielimy od żółtek białka, warto je wrzucić w skorupkach do miski z ciepłą wodą na kilka minut, żeby się zagrzały.
1. Mieszam mąki z kakao. Jesli jaja były w lodówce, zanim oddzielimy od żółtek białka, warto je wrzucić w skorupkach do miski z ciepłą wodą na kilka minut, żeby się zagrzały.
2. Ubijam pianę ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję cukier w kilku rzutach i ubijam pianę dalej na bezę.
3. Do żółtek dodaję gorącą wodę i spieniam je - można to zrobic widelcem lub robotem, ale już po ubiciu piany z białek. Roztrzepane żółtka dodaję do piany i bardzo krótko miksuję, tylko do połączenia. Odstawiam robot.
4. Do piany żółtkowo-białkowej, dodaję przez sito wymieszane mąki z kakao w dwóch rzutach. Za każdym dodaniem sypkich składników, ostrożnie, ale krótko, tylko do połączenia, mieszam wszystko dużą łyżką. Puszyste ciasto trafia do formy (u mnie dość duża - 36 cm x 22 cm), której spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy nie smaruję. Wstawiam do piekarnika, który powinien być już nagrzany do temperatury 170 stopni C (grzałka góra-dół, bez termoobiegu) na około 20-25 minut. Czas zależy od tego, czy patyczek po wyjęciu z ciasta nie ma śladów surowizny.
Polecam, bo biszkoptowe ciasta to najlżejsze, łatwostrawne i jak dla mnie najsmaczniejsze łakocie.
Pozdrawiam Weronika
Ależ tajemniczo...
OdpowiedzUsuńNaopowiadałam a jeszcze nie wiem czy mi tak wyjdzie jak zaplanowałam. Mam nadzieję. Pozdrawiam i radosnych Świąt życzę
Usuńzgadzam się z Tobą :) ja również jestem zwolenniczką biszkoptowych wkładów
OdpowiedzUsuńprzygotowania do świąt w pełni, a ja zaczynam jutro :-)
OdpowiedzUsuńBiszkopt upieczony wyszedł wspaniały teraz zrobię do niego krem kokosowy
OdpowiedzUsuńi na święta gotowy.
Życzę Wesołych pogodnych świąt
Bardzo się cieszę. Moje cisto z kokosem też prawie gotowe. Może uda mi się jeszcze dziś pokazać. Pozdrawiam. Wesołych, radosnych, smakowitych Świąt.
UsuńTyle lat żyję na tym świecie, ale tak biszkoptu jest super.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam
UsuńWitam a ta masę serową dac na upieczony biszkopt i potem piec
UsuńTak. Na upieczony biszkopt ostudzony dajemy masę serowa i znowu pieczemy
UsuńSuper, jadłabym :)
OdpowiedzUsuńHoho, dziś robię biszkopcik. Pozdrawiam 😉
OdpowiedzUsuńWspaniały, dziękuję. Idealny na jeden spód.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń