Składniki
około 50 gramów wiórków kokosowych (można więcej)
1 litr mleka
0,5 kilograma masła lub sprawdzonej margaryny
3/4 szklanki cukru (8 łyżek z brzuszkiem)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 2 budynie (jasne)
1 łyżka kaszy manny
1 żółtko
Przygotowanie kremu kokosowego
1. Wiórki kokosowe przelewam wrzątkiem na sicie.
2. Z litra zimnego mleka odlewam jedną szklankę do wyrobienia suchych składników (mąka ziemniaczana i kasza manna) . W odpowiednio większym kubku mieszam mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę, na początek z niewielką ilością mleka a potem, jak masa jest jednolita, dodaję pozostałe mleko ze szklanki.
3. 3/4 litra mleka gotuję z cukrem, co jakiś czas mieszając. Dodaję osączone wiórki i mieszam. Kiedy mleko zaczyna się gotować natychmiast wlewam mieszankę mąki i kaszy manny. Cały czas mieszam, odrywając od spodu gęstniejące kawałki. Nie zrażamy się grudami - muszą być od wiórek a grubsze kluchy po chwili się rozejdą, tylko trzeba mieszać. Gotuję budyń kokosowy około minuty. Zestawiam z ognia i dosłownie po minucie, jeszcze do bardzo gorącego, dodaję żółtko i dokładnie mieszam.
4. Miksuję masło do konsystencji kremu. Dodaję po łyżce wystudzonego budyniu, za każdym razem miksuję około minuty. Dodanie naraz całego budyniu sprawi, że krem będzie kluchowaty i brzydki. Trochę cierpliwości a krem będzie idealny.
Życzę udanych wyrobów!
Pozdrawiam Weronika
wygląda puszyście. Kokos bardzo lubię i zaraz biorę się do roboty. Dzięki za wspaniałe przepisy i na słodkie pyszności i inne jedzonka.Same smaczne rzeczy. Pani Weroniko jak już kiedyś pisałam korzystam tylko z pani przepisów i jest super. życzę miłych i zdrowych świąt w atmosferze rodzinnej przy wspaniałym stole oraz obfitości łask od Zmartwychwstałego Chrystusa, aby pani dalej tworzyła tę wspaniałą stronkę Barbara
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie
UsuńPani Basiu BARDZO DZIĘKUJĘ za sympatyczny komentarz. Przepisy polecam i zapraszam w wolnych chwilach. Życzę radosnych, spokojnych, w ciepłej atmosferze, smakowitych i zdrowych Świąt Wielkanocnych
Krem wygląda wspaniale zrobię go na pewno do mojego upieczonego spodu biszkoptowego
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za stronkę
Życzę zdrowych, pogodnych Świąt
Weroniko krem po prostu bajeczny, na pewno go zrobię u siebie, gdyż uwielbiam kokos :-)
OdpowiedzUsuńChyba muszę przetestować ten krem ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady
Pyszny kremik:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry a z biszkoptem super.
Usuńkrem musi być super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za idealnie trafiony pomysł;) uwielbiam kokosy i jeśli to takie proste jak Pani pisze nie omieszkam spróbowac zrobić tego sama;)
OdpowiedzUsuńPolecam!!! Biszkopt i kokos to doskonałe połączenie. Pozdrawiam
UsuńKrem zanosi się na interesujący, na pewno wypróbuję bo myślę że będzie idealnie pasował do tortu:) Od dawna szukam przepisu na dobry krem kokosowy, takiego jak Twój jeszcze nie próbowałam. Jak zrobię to dam znać czy mi pasuje. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMożesz zobaczyć jak wygląda w tortowym cieście pod adresem: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/04/kokosowe-ciasto-tortowe.html
UsuńPani Weroniko mam takie pytanie bo widze że Pani do kazdego budyniu na końcu daje zółtka czy one sie nie zetna z tym budyniem i czy nie będa surowe?bardzo będe wdziećzna za odpowiez dziekuje
UsuńDodaję żółtka, ale nie na gotujący budyń, i po 2-3 minutach od zagotowania, jednakże musi mieć budyń powyżej 70 stopni C, żeby mieć pewność, ze ewentualne bakterie typu sallmonella, czy inne szkodniki zostana zabite /a i bardzo ważne żołtka energicznie i dokładnie mieszam z masą budyniową - jeszcze mi się nigdy nie zważyły. A teraz test na ważenie jajek. Proszę dodać do żółtka chlust gorącej wody, która dosłownie przed chwilą się gotowała - tak często dodaję żółtka do biszkoptu - i również nigdy się nie ważą a efekty smaku i puszystosci są doskonałe. Pozdrawiam serdecznie
UsuńPrzepis wygląda fajnie...no i lubię kremy budyniowe do tortów ^^
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie, czy bez kaszy manny też się uda, czy jest to niezbędny składnik?
Teo Vanu
Witam, na jaki tort wystarczy tego kremu? Chodzi oczywiście o wielkość tortu i na ile warstw
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o szybką odpowiedź.
OdpowiedzUsuń