czwartek, 6 marca 2014

Zapiekanka z resztek zawsze najsmaczniejsza


Co jakiś czas robię przegląd w lodówce, czego efektem bywają smakowite dania. Zapiekanka z resztek jest bardzo pyszna, syta i dziecinnie prosta w przygotowaniu.
Polecam!


Składniki

porcja na 2-3 osoby 


5-6 kromek chleba 
3 jaja
około 250 gram twarogu
1 szklanka jogurtu naturalnego
około 20 dag pieczarek
pół szklanki płatków owsianych
1 por lub cebula
1-2 ząbki czosnku 
sól, pieprz, ulubione zioła
1-2 łyzki oleju do smażenia

Przygotowanie


1. Przygotowałam zapiekankę na formę o średnicy 28 cm. Formę smaruję cienko olejem. Płatki zalewam wrzącą wodą, żeby zmiękły.

2. Umytego, posiekanego i posolonego pora podsmażam na oleju. Jak nieco zmięknie, dodaję zioła, pieczarki a na końcu rozdrobniony czosnek. Podsmażam wszystko maksymalnie 2 minuty.

3. Wykładam formę chlebem. Można wykorzystać starsze pieczywo.

4. W misie mieszam jaja, jogurt, namoczone płatki owsiane, szczyptę soli, ziół i pieprzu.







5. Na chleb wykładam smażonkę z pora i pieczarek. Kolejno wykładam pokruszony ser. Wyrównuje powierzchnię przeciskaczem do kartofli i zalewam masą jajeczno-jogurtową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. grzałka góra-dół, nieco wyżej od środkowej półki.
Smacznego!!!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

  1. Prosta, szybka i bardzo smaczna zapiekanka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki kuchenny recykling bardzo lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis, ładnie wygląda i chyba spróbuje zrobic :)Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto, szybko i przyjemnie :) Super !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.