Co jakiś czas robię przegląd w lodówce, czego efektem bywają smakowite dania. Zapiekanka z resztek jest bardzo pyszna, syta i dziecinnie prosta w przygotowaniu.
Polecam!
Składniki
porcja na 2-3 osoby
5-6 kromek chleba
3 jaja
około 250 gram twarogu
1 szklanka jogurtu naturalnego
około 20 dag pieczarek
pół szklanki płatków owsianych
1 por lub cebula
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ulubione zioła
1-2 łyzki oleju do smażenia
Przygotowanie
1. Przygotowałam zapiekankę na formę o średnicy 28 cm. Formę smaruję cienko olejem. Płatki zalewam wrzącą wodą, żeby zmiękły.
2. Umytego, posiekanego i posolonego pora podsmażam na oleju. Jak nieco zmięknie, dodaję zioła, pieczarki a na końcu rozdrobniony czosnek. Podsmażam wszystko maksymalnie 2 minuty.
3. Wykładam formę chlebem. Można wykorzystać starsze pieczywo.
5. Na chleb wykładam smażonkę z pora i pieczarek. Kolejno wykładam pokruszony ser. Wyrównuje powierzchnię przeciskaczem do kartofli i zalewam masą jajeczno-jogurtową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. grzałka góra-dół, nieco wyżej od środkowej półki.
Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika
Prosta, szybka i bardzo smaczna zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńTaki kuchenny recykling bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, ładnie wygląda i chyba spróbuje zrobic :)Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńProsto, szybko i przyjemnie :) Super !!!
OdpowiedzUsuń