Strony

sobota, 22 marca 2014

Soczysta pieczeń z indyka z pieczarkami

Polecam mój przepis na niskokaloryczną zdrowszą wędlinę do kanapek, bardzo łatwą w przygotowaniu. 


Gwarantuję super zadowolenie ze smaku i z krojenia, bo bardzo ładnie się porcjuje, w przeciwieństwie do pasztetów, którym wystarczy trochę ciepła i już tracą wygląd na półmisku. W sezonie grzybowym doskonale się sprawdzi z borowikami, podgrzybkami, choć z pieczarkami również znakomita.

Składniki



około 1 kilograma mięsa z indyka
około pół kilograma pieczarek lub innych grzybów
2 jaja
2 łyżki z brzuszkiem kaszy manny
1 duża cebula lub 2 mniejsze
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju do smażenia
1/3 szklanki rosołu lub wody
1 kromka chleba
przyprawy ziołowe typu tymianek, rozmaryn
lub mieszanka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


1. Umyte i osączone mięso kroję na mniejsze kawałki. Chleb zalewam niewielką ilością zimnej wody.

2. Do zeszklonej na oleju cebulki(zaraz na początku ją trochę solę, bo mniej się przypala)), dodaje pod koniec przyprawy i czosnek. Chwilę podsmażam (czosnek nie może się przypalić, bo popsuje smak). Dwie trzecie cebulki odkładam na talerzyk a do pozostałej dodaję pieczarki i duszę około 2 minut. W trakcie doprawiam grzyby i studzę.

3. W połowie mielenia mięsa dodaję podsmażoną cebulkę do maszyny i przepycham pozostałym mięsem. Na koniec do maszyny dodaję odciśniętą z wody kromkę chleba. Dzięki niej prawie wszystko mięso zostanie zmielone.


4. Do zmielonego mięsa dodaję jaja, pieczarki, kaszę mannę, sól, pieprz. Jeśli w pieczarkach było sporo sosu, można nie dodawać rosołu (ja dodałam połowę z podanej ilości).



Dokładnie mieszam i wypełniam posmarowane olejem foremki (zużyłam 3 foremki o wymiarach około 20 cm x 8 cm - pomiar od góry formy). Dobrze ubijamy masę, popukując o blat i uciskając łyżką. Wierzch posmarowałam resztką oleju. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa półka na pierwsze 20 minut. Potem obniżam temperaturę na 180 stopni C i piekę kolejne 20-25 minut. Pieczeń jest wyborna, małokaloryczna i praktycznie jeszcze na ciepło świetnie się kroi w ładne plastry. Gorąco polecam!!!



Życzę udanych wyrobów!
Pozdrawiam Weronika

23 komentarze:

  1. Na pewno zrobię na Wielkanoc i nie tylko! Pozdrawiam, :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  2. ja poproszę takie jedno "opakowanie" :))
    ciekawy przepis:)

    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
    Zapraszam Serdecznie i Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na zbliżające się święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mi podoba się Twój pomysł:) Lubię domowe wędliny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za odwiedziny a wędlinkę polecam. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Wyglada apetycznie, na pewno zrobię, bo wedlin ze sklepu mam już serdecznie dosyć, ani smaku, ani zapachu. Dzięki za kulinarną inspirację, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam ochotę zrobić taką domową pieczeń do chleba, bo mam wątpliwości, kiedy daję mojemu synkowi kupne wędliny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe wyroby są najlepsze:) Pyszności!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak domowy wyrób, pięknie, pachnąco i smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniala pieczen ,zamiast pieczarek dalam czerwona papryke, ktora podsmazylam razem z cebulka.
    Zarowno smak jak i wyglad dekoracyjny -SUPER !!!
    Dziekuje i pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, kiedy czytam relacje z udanych przygotowań. Jeszcze raz polecam i zapraszam na pozostałe i kolejne przepisy. Uwielbiam, jak modelujecie przepis, bo to o to chodzi, żeby jak najlepiej smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie Weronika

      Usuń
  10. Pani Weroniko Witam Panią
    Zrobiłam pieczeń z pieczarkami wg Pani przepisu, wyszedł bardzo dobry,
    jedynie trochę przesadziłam z ziołami.
    Trochę miałam kłopot z pieczeniem, bo musiałam piec prawie 80 minut,
    bo mięso nie chciało się zrumienić, ciągle było blade, może powinnam zwiększyć
    temperaturę? Proszę mi doradzić, czy mam zwiększyć temperaturę albo piec dłużej.
    Pozdrawiam serdecznie Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Krysiu
      Nie wiem, jaki ma Pani piekarnik, ale jeśli jest funkcja grilla, czyli grzałka od góry - na koniec pieczenia (nie trzeba przedłużać czasu znacznie, bo uciekają soki, więc pieczeń może byc przez to mniej soczysta) - przypiekam pieczeń przez 3-4 minuty na funkcji grilla w temp od 180-200 stopni C (trzeba tylko pilnować, by zbytnio się nie zrumieniła). Zdecydowanie krócej - 2-3 minuty na funkcji grilla, jeśli posypiemy pieczeń odrobiną ziół wymieszanych z papryką słodką - dla kolorowej skórki.
      Pozdrrawiam serdecznie Weronika

      Usuń
  11. Dziękuję Pani Weroniko za szybką i wyczerpującą odpowiedź.
    życzę miłej nocy Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  12. NAJWSPANIALSZY BLOG O GOTOWANIU JAKI KIEDYKOLWIEK ZNALAZŁAM :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za bardzo miły wpis. Polecam pieczen jest megasmaczna /Zapraszam w wolnych chwilach na podobne przepisy

      Usuń
  13. Witam
    Wczoraj upiekła pieczeń. Zamieniłam tylko rodzaj mięsa. Zrobiłam ze schabu środkowego. Mielonka wyszła wyborna. Mam pytanie, czym można z wierzchu posmarować, czy też posypać, żeby się zrumieniła? Mam zwykły piekarnik gazowy, bez górnej grzałki.
    Zrobiłam z 1,5 kg mięsa, dałam 1,5 łyżeczki od herbaty rozmarynu i tyle samo tymianku. Może komuś przyda się ta informacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziekuję za porady.
      Kiedys miałam gazowy piekarnik, więc wiem, że to trochę problem-spody ciast miałam często przypalone a wierzchy blade, dlatego ciężko bedzie zrumienić, ale mozna zastosować mały trik- na kilka minut przed koncem posmarować roztopionym masłem wymieszanym ze szczyptą papryki słodkiej i ziół prowansalskich - nie zrumieni się, ale kolor na pewno będzie bardziej apetyczny,
      Pozdrawiam

      Usuń
  14. Witam Panią serdecznie !!!!!
    Od jakiegoś czasu testuję Pani przepisy i muszę przyznać, że jak dotąd wszystko mi się udawało.Jutro zaś robię Pani pieczeń bo sam jej wygląd do tego zachęca. Serdecznie pozdrawiam !!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam pani Weroniko pieczen sie udala. Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pieczeń jest robiona z uda czy piersi indyka?

    OdpowiedzUsuń
  17. Robilam juz kilka razy i zawsze wychodzi dobrze, dziekuje za ten smaczny, tani i nisko kaloryczny przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.