wtorek, 18 marca 2014

Mój sposób na pyszną surówkę z kapusty czerwonej

Witam i zapraszam do przepisu na smaczną surówkę z czerwonej kapusty. Mam swój sposób, by sprawić, żeby ten rodzaj dosyć twardej, ale bardzo zdrowej kapusty nadawał się do zjedzenia.



 Składniki

porcja na 4-5 osób


pół główki czerwonej kapusty
2 średnie marchewki
1 por - część jasna
1 jabłko
sok z połowy cytryny
4-5 łyżek dobrego oleju tłoczonego na zimno
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie

1. Odrzucam z warzyw stare suche liście. Myję pod bieżąca wodą i dodatkowo przelewam wrzątkiem (kapustę dzielę na ćwiartki - łatwo ją umyć i szatkować, ustawiając ją pod takim kątem do noża, żeby kroić ją jak najdrobniej)

2. Poszatkowaną kapustę (nie szatkuję grubych liści przy głąbie, zostawiając je do duszenia  lub podsmażenia) posypuję szczyptą soli i przy pomocy tłuczka ubijam ją kilka minut, żeby zmiękła (można gnieść kapustę dłońmi, ale trzeba to robić w rękawiczkach, bo jak wiadomo warzywo farbuje). Odstawiam kapustę na kilka minut.

3. Pora kroję drobniutko i wrzucam do poszatkowanej kapusty. Marchew i jabłko ścieram na tarce. Wyciskam sok z cytryny. Dodaję przyprawy i olej. Dokładnie wszystko mieszam. Surówka jest bardzo pyszna. Polecam.

Pieczone ziemniaki z rybą i surówką
z czerwonej kapusty


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

14 komentarzy:

  1. ależ apetycznie wygląda, uwielbiam taką surówkę z czerwonej kapusty :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta czerwona jest znakomita pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję pięknie za komentarz. Polecam przepis i zapraszam w wolnych chwilach

      Usuń
  4. bardzo lubię tę surówkę, a w takiej postaci jeszcze nie próbowałam, więc pewnie się skuszę :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno jest smaczna, ślinianki mi pracują jak szalone, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie, smakowity pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje smaki :D Pozdrawiam Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmmm aż od samego patrzenia ślinka cieknie <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. W lodówce mojej córki od kilku dni leży ta właśnie kapusta.Zwykle kapustę trochę podgotowywałam ale teraz widzę inny sposób na surówkę.Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyczytałam w jakiejś mądrej książce, ze kapusta surowa rozdrobniona ma niesamowitą zdrowotną moc odmładzającą i regenerującą, zwłaszcza dla kobiet. Zabezpiecza nas skutecznie przed rakiem sutka i innymi okropnościami. Polecam. Pozdrawiam i zapraszam ponownie

      Usuń
  10. Ma piękny kolor a surówki to ja wszystkie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany! Ale głodna się zrobiłam! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.