Witam i zapraszam do przepisu na smaczną surówkę z czerwonej kapusty. Mam swój sposób, by sprawić, żeby ten rodzaj dosyć twardej, ale bardzo zdrowej kapusty nadawał się do zjedzenia.
Składniki
porcja na 4-5 osób
pół główki czerwonej kapusty
2 średnie marchewki
1 por - część jasna
1 jabłko
sok z połowy cytryny
4-5 łyżek dobrego oleju tłoczonego na zimno
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Odrzucam z warzyw stare suche liście. Myję pod bieżąca wodą i dodatkowo przelewam wrzątkiem (kapustę dzielę na ćwiartki - łatwo ją umyć i szatkować, ustawiając ją pod takim kątem do noża, żeby kroić ją jak najdrobniej)
2. Poszatkowaną kapustę (nie szatkuję grubych liści przy głąbie, zostawiając je do duszenia lub podsmażenia) posypuję szczyptą soli i przy pomocy tłuczka ubijam ją kilka minut, żeby zmiękła (można gnieść kapustę dłońmi, ale trzeba to robić w rękawiczkach, bo jak wiadomo warzywo farbuje). Odstawiam kapustę na kilka minut.
3. Pora kroję drobniutko i wrzucam do poszatkowanej kapusty. Marchew i jabłko ścieram na tarce. Wyciskam sok z cytryny. Dodaję przyprawy i olej. Dokładnie wszystko mieszam. Surówka jest bardzo pyszna. Polecam.
Pieczone ziemniaki z rybą i surówką z czerwonej kapusty |
Pozdrawiam Weronika
ależ apetycznie wygląda, uwielbiam taką surówkę z czerwonej kapusty :-)
OdpowiedzUsuńKapusta czerwona jest znakomita pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziekuję pięknie za komentarz. Polecam przepis i zapraszam w wolnych chwilach
Usuńbardzo lubię tę surówkę, a w takiej postaci jeszcze nie próbowałam, więc pewnie się skuszę :) pozdrowionka
OdpowiedzUsuńNa pewno jest smaczna, ślinianki mi pracują jak szalone, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, smakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki :D Pozdrawiam Weroniko :)
OdpowiedzUsuńmmmmm aż od samego patrzenia ślinka cieknie <3
OdpowiedzUsuńlubieessc.blogspot.com
W lodówce mojej córki od kilku dni leży ta właśnie kapusta.Zwykle kapustę trochę podgotowywałam ale teraz widzę inny sposób na surówkę.Dzięki
OdpowiedzUsuńWyczytałam w jakiejś mądrej książce, ze kapusta surowa rozdrobniona ma niesamowitą zdrowotną moc odmładzającą i regenerującą, zwłaszcza dla kobiet. Zabezpiecza nas skutecznie przed rakiem sutka i innymi okropnościami. Polecam. Pozdrawiam i zapraszam ponownie
UsuńMa piękny kolor a surówki to ja wszystkie lubię.
OdpowiedzUsuńO rany! Ale głodna się zrobiłam! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam
Usuń