poniedziałek, 24 lutego 2014

Tradycyjne mielone z kaszą jaglaną. Pycha!


W związku z częstymi zapytaniami o przepisy z kaszą jaglaną, którą ja sama uwielbiam, zamieszczam kolejną propozycję, tym razem, kotlety mielone z dodatkiem właśnie lekkostrawnej kaszy. Kasza jaglana odchudza, bo jest to naturalny sposób na ociężałą przemianę materii. Czytaj więcej

Składniki:

porcja na 3-4 osoby



250 gram mielonego ulubionego mięsa 
2 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 
1 jajo
około 2 łyżek bułki tartej do panierki i do farszu  
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
ulubione zioła świeże lub suszone
sól do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia



Przygotowanie


1. Z reguły kaszę jaglaną gotuję często zamiast ziemniaków i do mojego ulubionego chleba. Dlatego zawsze ją mam pod ręką. Na 250 gram mięsa, wystarczy ugotować 1/4 szklanki kaszy (sucha porcja). Kaszę płuczemy na sicie 
i gotujemy w stosunku do objętości wody - ja przynajmniej tak robię - trzy części wody na jedną część kaszy.

2. Rozdrobnioną, posoloną cebulkę podsmażam na jednej łyżce oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekany czosnek i szczyptę ziół prowansalskich. Chwilkę podsmażam i zestawiam z ognia. Tak przygotowana cebulka (bez rumienienia) daje bez porównania więcej smaku niż dodana na surowo do farszu.

3. Do mięsa mielonego, najlepiej zmielonego przez siebie, dodaję podsmażoną cebulkę z czosnkiem, kaszę jaglaną, jedną łyżkę bułki tartej, jajo i przyprawy. Mieszam całość i zwilżonymi dłońmi formuję kotleciki. Smażę tradycyjnie na rozgrzanym oleju około 2 minut z każdej strony na średnim ogniu. Smacznego!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

18 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi ochoty na mielone :) Dzisiaj miałam kurczaczka ale jutro już wiem co będzie na obiad :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w domku robi się pierogi i gołąbki z kaszą jaglaną. Pierogi 1:1 z twarogiem , doprawić na słodko z cukrem lub jak ruskie, a gołąbki w kapuście włoskiej oczywiście zamiast ryżu kasza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja robię gołąbki i pulpety. Pierogów jeszcze nie robiłam. Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam i zapraszam częsciej.

      Usuń
  3. Do mielonego dodawałam kukurydzę czy żółty ser, ale kaszy jaglanej jeszcze nie. A szkoda, bo strasznie apetycznie wyglądają te Twoje kotlety, Weroniko :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro biegnę kupić kaszkę :) :) :) Bardzo lubimy mielone - nawet dzieciaki - świetny sposób na przemycenie kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł na kotlety mielone z dodatkiem kaszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. takich mielonych jeszcze nie robiłam - świetny pomysł :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka zdrowsza wersja :) Dobry pomysł, zjadłabym takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A wiesz Weroniko że kilka dni temu robiłam sobie takie gotowane pulpeciki włąśnie z kaszą jaglaną i też były pyszne.Następnym razem zrobię mielone i jestem pewna ,że też będą smaczne .Dzięki Ci kochana,że dodajesz przepisy z tą kaszą i za to masz ogromne buziaki ode mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie mam taki pomysł na mielone i Twój przepis mnie utwierdza że to dobry pomysł :) mam mielone z indyka i ugotowana kaszę.to moze byc super danie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam!!! Zdrowiej da się żyć, tylko trzeba próbować. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Przepyszne kotleciki ,delikatne, puszyste . Po raz pierwszy zrobilam je z Twojego przepisu. Z cala pewnoscia moge potwierdzic ze sa rzeczywiscie rewelacyjne !!!
    Dzieki Tobie zycie staje sie latwiejsze. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie Ci dziekuję mój drogi Anonimie. Ciśnie mi się na usta: A jak masz na imię? Dziekuję bardzo. Pozdrawiam i zapraszam ponownie

      Usuń
  11. Wlasnie wyprobowalam przepis. Przepyszne, mieciutkie. Wchodza na stałe do mojego repertuaru. Dziękuje za przepis!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Polecam także kotlety z ryby, kaszy jaglanej i cukinii: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/08/kalafior-z-kotletami-z-ryby-kaszy.html

      Usuń
  12. ja tez dzis sprobuje te kotleciki... pozdrawiam autorke, wygladaja przepysznie!!wiola

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, przepis wygląda na to, czego szukałam - lecę do sklepu po składniki. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.