W związku z częstymi zapytaniami o przepisy z kaszą jaglaną, którą ja sama uwielbiam, zamieszczam kolejną propozycję, tym razem, kotlety mielone z dodatkiem właśnie lekkostrawnej kaszy. Kasza jaglana odchudza, bo jest to naturalny sposób na ociężałą przemianę materii. Czytaj więcej
Składniki:
porcja na 3-4 osoby
250 gram mielonego ulubionego mięsa
2 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajo
około 2 łyżek bułki tartej do panierki i do farszu
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
ulubione zioła świeże lub suszone
sól do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie
1. Z reguły kaszę jaglaną gotuję często zamiast ziemniaków i do mojego ulubionego chleba. Dlatego zawsze ją mam pod ręką. Na 250 gram mięsa, wystarczy ugotować 1/4 szklanki kaszy (sucha porcja). Kaszę płuczemy na sicie
i gotujemy w stosunku do objętości wody - ja przynajmniej tak robię - trzy części wody na jedną część kaszy.
2. Rozdrobnioną, posoloną cebulkę podsmażam na jednej łyżce oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekany czosnek i szczyptę ziół prowansalskich. Chwilkę podsmażam i zestawiam z ognia. Tak przygotowana cebulka (bez rumienienia) daje bez porównania więcej smaku niż dodana na surowo do farszu.
3. Do mięsa mielonego, najlepiej zmielonego przez siebie, dodaję podsmażoną cebulkę z czosnkiem, kaszę jaglaną, jedną łyżkę bułki tartej, jajo i przyprawy. Mieszam całość i zwilżonymi dłońmi formuję kotleciki. Smażę tradycyjnie na rozgrzanym oleju około 2 minut z każdej strony na średnim ogniu. Smacznego!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Narobiłaś mi ochoty na mielone :) Dzisiaj miałam kurczaczka ale jutro już wiem co będzie na obiad :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU nas w domku robi się pierogi i gołąbki z kaszą jaglaną. Pierogi 1:1 z twarogiem , doprawić na słodko z cukrem lub jak ruskie, a gołąbki w kapuście włoskiej oczywiście zamiast ryżu kasza.
OdpowiedzUsuńI ja robię gołąbki i pulpety. Pierogów jeszcze nie robiłam. Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam i zapraszam częsciej.
UsuńDo mielonego dodawałam kukurydzę czy żółty ser, ale kaszy jaglanej jeszcze nie. A szkoda, bo strasznie apetycznie wyglądają te Twoje kotlety, Weroniko :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJutro biegnę kupić kaszkę :) :) :) Bardzo lubimy mielone - nawet dzieciaki - świetny sposób na przemycenie kaszy :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na kotlety mielone z dodatkiem kaszy :-)
OdpowiedzUsuńtakich mielonych jeszcze nie robiłam - świetny pomysł :) pozdrowionka
OdpowiedzUsuńTaka zdrowsza wersja :) Dobry pomysł, zjadłabym takiego :)
OdpowiedzUsuńA wiesz Weroniko że kilka dni temu robiłam sobie takie gotowane pulpeciki włąśnie z kaszą jaglaną i też były pyszne.Następnym razem zrobię mielone i jestem pewna ,że też będą smaczne .Dzięki Ci kochana,że dodajesz przepisy z tą kaszą i za to masz ogromne buziaki ode mnie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam taki pomysł na mielone i Twój przepis mnie utwierdza że to dobry pomysł :) mam mielone z indyka i ugotowana kaszę.to moze byc super danie !
OdpowiedzUsuńPolecam!!! Zdrowiej da się żyć, tylko trzeba próbować. Pozdrawiam serdecznie
UsuńPrzepyszne kotleciki ,delikatne, puszyste . Po raz pierwszy zrobilam je z Twojego przepisu. Z cala pewnoscia moge potwierdzic ze sa rzeczywiscie rewelacyjne !!!
OdpowiedzUsuńDzieki Tobie zycie staje sie latwiejsze. Pozdrawiam.
Serdecznie Ci dziekuję mój drogi Anonimie. Ciśnie mi się na usta: A jak masz na imię? Dziekuję bardzo. Pozdrawiam i zapraszam ponownie
UsuńWlasnie wyprobowalam przepis. Przepyszne, mieciutkie. Wchodza na stałe do mojego repertuaru. Dziękuje za przepis!!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam także kotlety z ryby, kaszy jaglanej i cukinii: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/08/kalafior-z-kotletami-z-ryby-kaszy.html
Usuńja tez dzis sprobuje te kotleciki... pozdrawiam autorke, wygladaja przepysznie!!wiola
OdpowiedzUsuńWitam. Polecam i dziękuję za odwiedziny
UsuńSuper, przepis wygląda na to, czego szukałam - lecę do sklepu po składniki. Dzięki! :)
OdpowiedzUsuń