piątek, 17 stycznia 2014

Paprykarz z kaszą jaglaną


Klasyczny paprykarz z rybą zawiera w swym składzie przede wszystkim ryż, który pasuje do niej idealnie. Jednak byłam ciekawa nieco innego smaku i zastąpiłam go kaszą jaglaną, którą to często używam z uwagi na cenny skład i naturalne właściwości przyśpieszające przemianę materii. I powiem tak - ta pasta jest super, bo tak naprawdę, sekret smaku tkwi w przyprawianiu.

Składniki


porcja na 4 osoby

sardynki z puszki w pomidorach (zużyłam dwa opakowania)
maksymalnie pół szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
4 łyżki oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego lub 2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki łagodnej musztardy
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
szczypta chilli
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżeczki trzcinowego cukru
około 1 płaskiej łyżeczki soli morskiej
pęczek szczypiorku





Przygotowanie


1. Gotuję kaszę jaglaną (na jedną część kaszy biorę 3 części wody)około 15 minut. Warto ją także nieco posolić w trakcie gotowania.

2. Posiekaną i posoloną delikatnie cebulkę podsmażam na oleju. Kiedy zrobi się miękka, dodaję zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą. Bardzo krótko podsmażam, uważając, by nie przypalić papryki. Na koniec dodaję kilka ocet balsamiczny. Mieszam i zestawiam z ognia.

3.Przestudzoną kaszę i cebulkę dodaję do ryb. Mieszam i przyprawiam musztardą, posiekanym szczypiorkiem, solą i cukrem. Jeśli chcesz uzyskać intensywny pomidorowy kolor, dodaj przecieru pomidorowego, według uznania.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie paprykarza smacznego i zdrowego

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. paprykarz bardzo lubię, dobrze wiedzieć, że można go tak zrobić w domu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze lubiłam paprykarz, ale w obawie przed konserwantami, wolę go robić w domu. Polecam i pozdrawiam.

      Usuń
  3. Bardzo lubię paprykarz :) ostatnio też naczytałam się na temat kaszy jaglanej, muszę koniecznie wciągnąć ją do jadłospisu :) z pewnością przepis wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki paprykarz to cudo, chętnie skorzystam z przepisu, bo paprykarz uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To coś dla mnie,ostatnio dużo jem kaszy jaglanej ze względów zdrowotnych jak i niezłych walorów smakowych.Dzięki za przepisik,będę koniecznie próbować:)Miłego gotowania:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.