Klasyczny paprykarz z rybą zawiera w swym składzie przede wszystkim ryż, który pasuje do niej idealnie. Jednak byłam ciekawa nieco innego smaku i zastąpiłam go kaszą jaglaną, którą to często używam z uwagi na cenny skład i naturalne właściwości przyśpieszające przemianę materii. I powiem tak - ta pasta jest super, bo tak naprawdę, sekret smaku tkwi w przyprawianiu.
Składniki
porcja na 4 osoby
sardynki z puszki w pomidorach (zużyłam dwa opakowania)
maksymalnie pół szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
4 łyżki oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego lub 2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki łagodnej musztardy
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
szczypta chilli
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżeczki trzcinowego cukru
około 1 płaskiej łyżeczki soli morskiej
pęczek szczypiorku
Przygotowanie
1. Gotuję kaszę jaglaną (na jedną część kaszy biorę 3 części wody)około 15 minut. Warto ją także nieco posolić w trakcie gotowania.
2. Posiekaną i posoloną delikatnie cebulkę podsmażam na oleju. Kiedy zrobi się miękka, dodaję zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą. Bardzo krótko podsmażam, uważając, by nie przypalić papryki. Na koniec dodaję kilka ocet balsamiczny. Mieszam i zestawiam z ognia.
3.Przestudzoną kaszę i cebulkę dodaję do ryb. Mieszam i przyprawiam musztardą, posiekanym szczypiorkiem, solą i cukrem. Jeśli chcesz uzyskać intensywny pomidorowy kolor, dodaj przecieru pomidorowego, według uznania.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
Bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie paprykarza smacznego i zdrowego
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
paprykarz bardzo lubię, dobrze wiedzieć, że można go tak zrobić w domu:)
OdpowiedzUsuńZawsze lubiłam paprykarz, ale w obawie przed konserwantami, wolę go robić w domu. Polecam i pozdrawiam.
UsuńBardzo lubię paprykarz :) ostatnio też naczytałam się na temat kaszy jaglanej, muszę koniecznie wciągnąć ją do jadłospisu :) z pewnością przepis wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńTaki paprykarz to cudo, chętnie skorzystam z przepisu, bo paprykarz uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie,ostatnio dużo jem kaszy jaglanej ze względów zdrowotnych jak i niezłych walorów smakowych.Dzięki za przepisik,będę koniecznie próbować:)Miłego gotowania:)
OdpowiedzUsuń