niedziela, 19 stycznia 2014

Tort z kiwi, bananami egzotyczna rozkosz

W moim kolejnym przepisie na tort użyłam połączenia, które rewelacyjnie się sprawdziło - kwaśne kiwi, przełamałam łagodnym, może nawet nieco mdłym smakiem banana.


Torty nie muszą być kaloryczne ani strasznie słodkie. To od nas zależy co do nich dodamy, jak grubo posmarujemy kremem i z czego ten krem zrobimy. Torty z dodatkiem bezwartościowego lukru na pewno poszerzą nas tu i ówdzie. Osobiście i jak słyszę tu i ówdzie nadmiar lukru odbiera gościom apetyt.

Składniki


W. Domogród





biszkopt z 4 lub 5 jaj (tutaj przepis)
6 dużych dojrzałych kiwi w idealnym stanie
3 średnie banany
4 mandarynki
1 galaretka w kolorze zielonym
350-400 ml śmietanki 30%
1 czubata łyżeczka cukru
około 400 ml wody- połowa do rozpuszczenia galaretki, druga część do obgotowania kiwi
1 biała czekolada lub 2 łyżeczki rozklejonej żelatyny w niedużej ilości wody  (osobiście wolę zastosować żelatynę, bo zawsze się sprawdza)
1-2 łyżki soku z cytryny do pokropienia bananów


Poncz


szklanka zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyzka spirytusu (opcjonalnie)

Przygotowanie


LINK do przepisu na filmie

1. Z całej ilości umytego i obranego kiwi, 2/3 kroję w kostkę a 1/3 w plastry. Plastry (przydadzą się do dekoracji) kropię sokiem z cytryny i chowam do lodówki.

2. Banana kroję w podobną kostkę, jak kiwi i skrapiam solidnie cytryną, żeby nie ściemniał. Warto dokładnie przemieszać i także wkładam go do lodówki.

3. W około 3/4 szklanki zimnej wody rozpuszczam galaretkę. Kiedy spęcznieje przelewam do rondla z gorącą mieszaniną kiwi wody

4. Do rondla wlewam około 200 ml wody, słodzę jedną czubatą łyżeczką cukru (cukier utrwala kolor owoców). Kiedy woda zaczyna się gotować, dodaję kiwi w kostce, chwilkę gotuję na małym płomieniu, tylko po to, by ścięło się w nim białko, które to w stanie surowym, sprawia, że galaretka nie żeluje. Wyłączam płomień i do gorącego kiwi, dodaję spęczniałą galaretkę. Mieszam dobrze całość do rozpuszczenia galaretki i dodaję zimnego w kostkach banana. Znowu chwilę mieszam i wstawiam rondel do bardzo zimnej wody. Od czasu do czasu mieszam aż masa zaczyna żelować.



5. Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, dodając do nie około 70 ml śmietanki. Ubijam pozostałą śmietankę. Kiedy przyjmie konsystencję kremu, dodaję kilka łyżek ubitej śmietanki do rozpuszczonej czekolady. Mieszam energicznie i łącze szybko obie masy, dokładnie, ale krótko miksując. Krem warto wstawić do lodówki, żeby stężał.


6. Biszkopt kroję na dwa blaty. Boki tortownicy z centymetrowym zakładem na spodzie i poza krawędzią, obkładam folią spożywczą. Spodni płat biszkoptu wkładam do tortownicy i nasączam połową ponczu. Wylewam gęstniejącą galaretkę z kiwi i bananami. Na to wykładam mniej więcej połowę kremu i znowu wkładam ciasto do lodówki na godzinkę.

7. Układam na kremie drugi płat biszkoptu. Nasączam i pokrywam wierzch pozostałym kremem. Dekorację z owoców łatwo przygotować a do tego świetnie się sprawdza - kusi i zachwyca. Polecam...

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika




9 komentarzy:

  1. przepiękny torcik!!! aż ślinka mi pociekła na jego widok :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że mnie odwiedziłaś. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  2. Kolorowo i pysznie :) Również lubię torty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Błagam tylko nie to :) co to za cudo :) nie masz litości - ja na diecie jestem :) normalnie się ośliniłam :) bajeczny tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ ten tort nie jest tak strasznie kaloryczny. Nie ma w nim masła a śmietanka w 100 gramach ma zaledwie 290 kalorii, więc trzy razy mniej niż masło. Biszkopt jak wiadomo bez tłuszczy bogaty w białko a do tego pyszne owoce. Czego sobie tu odmawiać. Dla mnie najbardziej tłuste to kruche ciasta z kremem na tłuszczu - tych się wystrzegam. Dzięki, że zajrzałaś a tort łatwiutki i bardzo pyszny. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Torcik cudny i jaki apetyczny,super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie go robię na urodziny córki, dam znać jak smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już jestem ciekawa, jak smakował gościom. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.