Składniki:
Na formę około 30 cm x 10 cm potrzeba:
około 80 dag mięsa indyczego lub innego chudego mięsa
25 dag wątróbki z kurczaka (z indyka o dziwo... bardzo tłusta)
2 średnie pietruszki
2 średnie marchewki
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
skrawek selera
1 bułka czerstwa
kilka gałązek tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu
1 liść laurowy
1-2 ziarna ziela angielskiego
płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej
4-5 łyżek oleju do podsmażenia mięsa i warzyw
3 jaja
sól, pieprz do smaku
około 400 ml wody lub bulionu
Przygotowanie
1. Myjemy i obieramy warzywa. Cebulkę i jarzyny kroimy dowolnie, bo i tak trafią do mielenia
2. Umyte i osuszone mięso kroimy na wygodne porcje do podsmażania i mielenia
3. Wątróbkę oczyszczamy, sprawdzamy czy nie ma w niej goryczkowatych woreczków żółciowych, myjemy i osączamy
4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posolone delikatnie mięso, po 1-2 minuty z każdej strony i dodajemy cebulkę. Mieszamy i po chwili dorzucamy resztę warzyw i przyprawy oprócz gałki muszkatołowej. Podsmażamy przez moment i dolewamy wodę lub bulion warzywny. W przypadku indyka całość dusimy około 30 minut. Jeśli jest to na przykład wieprzowina, wyjmujemy warzywa, jak się ugotują a mięsko dusimy jeszcze jakiś czas do miękkości.
5. Do sosu, w którym dusiły się warzywa, wrzucamy wątróbkę i gotujemy krótko około 2 -3 minut i wyjmujemy z sosu.
6. W sosie, który pozostał po duszeniu moczymy bułkę.
7. Przestudzone mięso, warzywa, wątróbkę i bułkę mielimy dwa razy
8. Próbujemy masę, korygujemy smak i doprawiamy jeszcze startą gałką muszkatołową. Na samym końcu dodajemy jajka surowe i dokładnie mieszamy. Układamy w gotowych foremkach aluminiowych lub wykładamy formę folią, smarujemy niewielką ilością oleju i układamy masę, dobrze uciskając. Wygładzamy wierzch. Można go posmarować olejem i zrobić przy pomocy widelca jakieś wzorki.
9. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
10. Pasztet kiedy przestygnie wyjmujemy z formy.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
nie robiłam nigdy pasztetów:)
OdpowiedzUsuńSkuś się, bo łatwe a do tego wiesz, co jesz. Pozdrawiam
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńWspaniały blog - od 2 dni go przeglądam - gratuluję!
Wybór padł na pasztet z indyka i niedługo go zrobię...w kolejce są....gołąbki z indyka z ryżem...pierwszy raz widzę,że ryż...mielimy..... i tak też zrobię...
Serdecznie pozdrawiam i życzę pomyślności w Nowym 2014 Roku
Wzajemnie. Pomyślności, zdrówka, sukcesów w 2014 i w nastepnych. Bardzo dziekuję za piekny komentarz i zapraszam
Usuńjak zrobić taki pasztet do słoiczków?? taki żeby się dał posmarować ..
OdpowiedzUsuńTo proste masę pasztetową z niewielką ilością rosołu podgrzewamy w garnku prawie do wrzenia i na bardzo małym ogniu gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Wkładamy do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku lub tradycyjnie, jak inne przetwory
Usuńa ta masa pasztetowa ma byc z jajkiem??
OdpowiedzUsuńMożna dać tylko jedno jajko lub wcale pod koniec gotowania i przy tym mieszac przy gotowaniu - rozumiem, że chodzi o wersję do słoików...
UsuńPyszniutki
OdpowiedzUsuńWyszedl i Nawet teściowej smakował😀 Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń