niedziela, 1 grudnia 2013

Pasztet z indyka idealny nie tylko na Święta

W. Domogród
Swojski pasztecik jest po prostu super. Uwielbiam go zwłaszcza z ćwikłą - dla mnie to idealne połączenie na śniadanie w czasie Świąt. Przepis jest naprawdę prosty a pasztet pyszny, pomimo, że nie ma w nim żadnych tłustych boczków i tak dalej. Według tej samej receptury można z powodzeniem zrobić pasztet z królika, wołowiny, wieprzowiny lub mieszanki mięs. Polecam...

Składniki: 



Na formę około 30 cm x 10 cm potrzeba:

 około 80 dag mięsa indyczego lub innego chudego mięsa
25 dag wątróbki z kurczaka (z indyka o dziwo... bardzo tłusta)
2 średnie pietruszki
2 średnie marchewki
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
skrawek selera
1 bułka czerstwa
kilka gałązek tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu
1 liść laurowy
1-2 ziarna ziela angielskiego
płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej
4-5 łyżek oleju do podsmażenia mięsa i warzyw
3 jaja
sól, pieprz do smaku
około 400 ml wody lub bulionu

Przygotowanie

1. Myjemy i obieramy warzywa. Cebulkę i jarzyny kroimy dowolnie, bo i tak trafią do mielenia

2. Umyte i osuszone mięso kroimy na wygodne porcje do podsmażania i mielenia

3. Wątróbkę oczyszczamy, sprawdzamy czy nie ma w niej goryczkowatych woreczków żółciowych, myjemy i osączamy

4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posolone delikatnie mięso, po 1-2 minuty z każdej strony i dodajemy cebulkę. Mieszamy i po chwili dorzucamy resztę warzyw i przyprawy oprócz gałki muszkatołowej. Podsmażamy przez moment i dolewamy wodę lub bulion warzywny. W przypadku indyka całość dusimy około 30 minut. Jeśli jest to na przykład wieprzowina, wyjmujemy warzywa, jak się ugotują a mięsko dusimy jeszcze jakiś czas do miękkości.


5. Do sosu, w którym dusiły się warzywa, wrzucamy wątróbkę i gotujemy krótko około 2 -3 minut i wyjmujemy z sosu.

6. W sosie, który pozostał po duszeniu moczymy bułkę.

7. Przestudzone mięso, warzywa, wątróbkę i bułkę mielimy dwa razy

8. Próbujemy masę, korygujemy smak i doprawiamy jeszcze startą gałką muszkatołową. Na samym końcu dodajemy jajka surowe i dokładnie mieszamy. Układamy w gotowych foremkach aluminiowych lub wykładamy formę folią, smarujemy niewielką ilością oleju i układamy masę, dobrze uciskając. Wygładzamy wierzch. Można go posmarować olejem i zrobić przy pomocy widelca jakieś wzorki.

9. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. 


10. Pasztet kiedy przestygnie wyjmujemy z formy.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. nie robiłam nigdy pasztetów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się, bo łatwe a do tego wiesz, co jesz. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Witam!
    Wspaniały blog - od 2 dni go przeglądam - gratuluję!
    Wybór padł na pasztet z indyka i niedługo go zrobię...w kolejce są....gołąbki z indyka z ryżem...pierwszy raz widzę,że ryż...mielimy..... i tak też zrobię...
    Serdecznie pozdrawiam i życzę pomyślności w Nowym 2014 Roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzajemnie. Pomyślności, zdrówka, sukcesów w 2014 i w nastepnych. Bardzo dziekuję za piekny komentarz i zapraszam

      Usuń
  3. jak zrobić taki pasztet do słoiczków?? taki żeby się dał posmarować ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To proste masę pasztetową z niewielką ilością rosołu podgrzewamy w garnku prawie do wrzenia i na bardzo małym ogniu gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Wkładamy do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku lub tradycyjnie, jak inne przetwory

      Usuń
  4. a ta masa pasztetowa ma byc z jajkiem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać tylko jedno jajko lub wcale pod koniec gotowania i przy tym mieszac przy gotowaniu - rozumiem, że chodzi o wersję do słoików...

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...