Strony

czwartek, 19 grudnia 2013

Paszteciki drożdżowe jak przygotować



Oprócz postnych pasztecików specjały z mięsnym farszem sprawdzają się szczególnie na świątecznym stole jako przystawka na przykład do barszczu . U mnie jest to farsz z drobiu, czyli zwyczajny pasztet, którego tak robię - LINK do przepisu.

Składniki do ciasta







Składniki do ciasta


4 szklanki mąki pszennej
około 1,5 szklanki mleka
3 łyżki masła-około 125 gram
40 gram drożdży
1 żółtko
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka z brzuszkiem soli

Dodatkowe składniki do pasztecików




farsz mięsny z około 0,5 kilograma mięsa

1 jajko rozbełtane do posmarowania pasztecików



Przygotowanie


1. Przygotowuję pasztet według przepisu LINK. Jeśli jest bardzo gęsty, można go rozrzedzić rosołem lub wodą przegotowaną.

2. W misce dokładnie mieszam mąkę ze solą. Masło rozpuszczam w rondelku. Robię dołek po środku, wsypuję drożdże, polewam częścią mleka i posypuje płyn cukrem. Kiedy pojawi się pianka, zaczynam wyrabiać ciasto. Przed końcem dodaję rozpuszczone, ale nie gorące masło a na sam koniec jeszcze 1 łyżkę mąki pszennej. Przekonacie się, że moja metoda spodoba się Wam, bo ciasto pięknie się wyrabia na milutką kulkę, niezwykle przyjemną, łatwo rosnącą i cieplutką w dotyku. Średnio wyrabiam ciasto około trzech minut.

3. Po wyrośnięciu uciskam środek wyrośniętego ciasta i przerabiam krótko całość. Dzielę ciasto na cztery części. Każdą wałkuję na prostokąt zbliżony do wymiarów 32 cm na 20 cm o grubości około 3 mm a każdy prostokąt dzielę wzdłuż na pół
 i po środku wąskich mniejszych prostokątów układam farsz, tak, by nie zasmarować brzegów, które trzeba połączyć i skleić. Tym razem połowę porcji przeznaczyłam na paszteciki w kształcie kuszących rogalików a dodatkowo z niedużej części ciasta, upiekłam drożdżową choinkę na Świąteczny stół.

4. Sklejone roladki kroję nożem na paszteciki o szerokości mniej więcej 3 cm. Drożdżowe wyroby układam na blasze, wyłożonej papierem, na której rosną jeszcze około 15 minut. 

5. Tuż przed włożeniem do piekarnika, rozgrzanego do 185 lub 190 stopni C, smaruję paszteciki rozbełtanym jajkiem. Piekę około 20-25 minut.

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam Weronika



9 komentarzy:

  1. Palce lizać mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Bardzo pyszne. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam i zapraszam

      Usuń
  2. No i kolejny przepis wyprobowany, i oczywiscie paszteciki wyszly pyszne, a po obejrzeniu Pani filmiku "wszystko stalo sie takie proste" :) Dziekuje i pozdrawiam, no i oczywiscie do kolejnego przepisu : Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Beato. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, jak najczęściej

      Usuń
  3. Ile to ciasto powinno rosnac ?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. różnie to bywa, średnio 30 minut lub nieco dłużej

      Usuń
  4. Czy te paszteciki są smaczne również na zimno? Pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy paszteciki ,można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Mozna. drozdzowe po zamrożeniu jest pyszne

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.