środa, 20 listopada 2013

Spaghetti, które lubię

Któż z nas nie lubi spaghetti... Świetnie smakuje, syci i poprawia nastrój. Nic dziwnego... W makaronach jest sporo antydepresyjnej witaminy B. Do tego ten pyszny pomidorowy sos, z nutą śródziemnomorskich ziół - na podniebieniu to po prostu bajka smaku, nie do opisania. W polskim klimacie, kiedy jesień z zimą się przeplata, stawia na nogi, dając energię i witalność.

W. Domogród

A oto moja propozycja:

Składniki:

Przygotowałam porcję na 3 osoby


250 gram (pół paczki) makaronu
1 szklanka sosu pomidorowego domowej roboty lub 3-4 pomidory bez skórki i twardych części (wtedy trzeba dodać cebulkę i 1-2 ząbki czosnku)
1 łyżeczka koncentratu z pomidorów
1 kopiasta łyżeczka miodu wielokwiatowego
200-250 gram świeżego mięsa pokrojonego w drobną kostkę
1 marchewka, 1 pietruszka, skrawek selera i pora - pokrojone w drobną kostkę
1-2 suszone grzybki pokrojone w drobną kostkę
mały pęczek koperku lub natki pietruszki
3-4 gałązki świeżego tymianku lun szczypta prowansalskich ziół
2-3 łyżki octu owocowego lub 1 łyżeczka octu balsamicznego
2-3 łyżki oleju do smażenia
szczypta bazylii
sól,pieprz do smaku

Przygotowanie


1. Mięso kroję w drobną kosteczkę. Szkoda czasu na mycie maszynki do mielenia a mielone paczkowane... Kto wie, co w nim siedzi, więc omijam z daleka. Chyba, że zmielą w sklepie wybrany przez Was ładny kawałek mięsiwa. U mnie jest to skrawek fileta z indyka. Przekonacie się, że pokrojone w drobną kostkę mięsko, świetnie smakuje. Można go na kilka minut przed smażeniem, posypać solą i odrobiną pieprzu lub smażyć od razu. Wlewam do rondla trochę oleju. Wrzucam mięso na gorący tłuszcz i smażę kilka minut. 

2. Wstawiam wysoki garnek do gotowania makaronu i gotuję według przepisu na opakowaniu, najlepiej na al dente, czyli na ząb. 

3. Do mięsa dorzucam miód, pokrojonego pora i resztę warzyw oprócz koperku i tymianku. Wlewam przecier, w którym jest sporo cebulki, czosnku, dlatego nie ma go już w składnikach. Jeśli robicie sos ze świeżych pomidorów, trzeba najpierw podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Duszę wszystko pod przykryciem około 10 minut.

4. Odcedzam makaron, którego nie można płukać, dzięki temu sos łatwiej do niego przylega. Wkładam do garnka i przykrywam pokrywą.

5. Na dwie minuty przed końcem dodaję posiekany tymianek, koperek i startą w dłoniach bazylię, w razie potrzeby dodaję sól i pieprz. Chwilę duszę i dodaję makaron. Mieszam wszystko i natychmiast podaję. Gorąco polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

11 komentarzy:

  1. bardzo zaskakujące spaghetti-do tej pory znałam z kremówką i curry, czy sosem pomidorowym!
    A tutaj warzywa, miód-mmm, coś czuję, że i ja bym się nim zachwycała! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością, więc do dzieła. Zamiast świeżych warzyw można dorzucić mrożonej mieszanki warzywnej, choć nie ma tak silnego aromatu, jak świeże warzywa.

      Usuń
  2. Ja też lubie spaghetti, a ten miód mnie zintrygował... ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj... Gdybym nie miała miodu pod ręką dodałabym cukru, bo najlepszy smak to gra soli, słodyczy i kwasowości. Sztuką jest oczywiście dobrze je dobrać. POLECAM

      Usuń
  3. Ohhh jakie smakołyki <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. ale najważniejsze, że pyszne... Pozdrawiam...

      Usuń
  5. kuszące połączenie :) i z pewnością jest zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak... Chudy indyk, warzywka i kluseczki... Skuś się...

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...