W polskiej tradycji śledź to smaczna ryba uwielbiana na surowo. Paradoksalnie zyskuje na popularności sushi, ale niekoniecznie ze śledziem, którego przecież można łatwo przygotować na wiele sposobów.
Składniki
4-5 płatów śledziowych matias
pęczek koperku bez dolnych łodyg
1 małe jabłko
1 malutka cebulka
4 łyżki majonezu najlepiej domowej produkcji
sok z połówki cytryny
sól i pieprz
1 łyżeczka trzcinowego cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie, średnio od 6 do 12 godzin.
(W krótszym czasie trzeba częściej odlewać wodę). Przynajmniej na godzinę przed robieniem sałatki, warto ryby porządnie osączyć, pokroić w paski lub kostkę i skropić sokiem z cytryny.
2. Cebulkę, jabłko i koperek siekamy dosyć drobno i łączymy z rybą.
3. Do majonezu dodajemy sól, pieprz i cukier. Mieszamy dokładnie i dodajemy do sałatki. Ponownie mieszamy i gotowe...
Sałatkę ze śledzi dobrze jest przed podaniem włożyć na jakiś czas do lodówki, by się nieco przegryzła. Można ją wzbogacić, na przykład pokrojonym kiszonym ogórkiem.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
ogromnie sie ciesze, ze wpadlam na Twoja strone- poczulam sie jak w domu przy kims bardzo zyczliwym, chetnie dzielacym sie swoja wiedza.Nareszcie trafilam na dobre ciasto na pierogi - moje po ugotowaniu byly takie rozlazle i falbanki , szczypanki ???ani sladu po ugotowaniu.Jasno tlumaczysz dlaczego;juz w moim zeszycie skarbow weszlo duzo Twoich przepisow. Wielkanoc juz tuz - babki, wedlina( niestety nie moge wedzic)- wybiore wiec pasztety , pieczenie;A co sadzisz o tych wedlinach w ponczosze? czy to dobre, mnostwp znalazlam przepisow ale sie boje, ze cos nie tak;znakomite tez sledzie- stol bedzie sie uginal od Twoich wspanialosci a i babke drozdzowa zrobie z bakaliami.
OdpowiedzUsuńNie musisz wędzić. Podam ci adres do moich dwóch bardzo dobrych przepisów na pieczeń z indyka z pieczarkami: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/03/soczysta-pieczen-z-indyka-z-pieczarkami.html
Usuńi pieczeń z kurczaka:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/03/soczysta-pieczen-z-kurczaka-wedug.html
To dwa bardzo proste przepisy, wędlinka ścisła, smaczna i super się kroi.
Bardzo dziękuję za serdeczny komentarz i zapraszam w każdej wolnej chwili. Nie wiem co to za przepisy z wędlinami w pończosze. No dobra już się zorientowałam i odradzam, bo to może być niebezpieczne.
Dojrzewające mięso musi być porządnie solone, mieć odpowiednią temperaturę. Musiałabyś zaczerpnąć wiedzy od speców z Włoch, Francji i Hiszpanii, gdzie mięso przygotowuje sie do konsumpcji przez co najmniej pół roku a nawet rok w odpowiednich warunkach. Poza tym jej surowcem są odpowiednie świnki eko o określonej granicy wagowej i tak dalej...Tak powstaje jedna z najdroższych szynek na świecie - serrano, czy sławna parmeńska. Musiałabyś już ją zacząć robić, żeby zdążyć do Wielkiej Nocy, ale w 2015 roku. Daruj sobie taki wysiłek. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie
Dziekuje za szybka odpowiedz- jest mnostwo tych przepisow tu i tam i cos z wielka rezerwa podeszlam do tematu- wieprzowina surowa, krotkie solenie i potem wisi w ponczosze!! gdzies w ciepelku przewiewnym 7 dni; Zreszta moj kot by sie wczesniej ponczoszka zainteresowal; zrobie wedlug Twoich zdrowych przepisow- akurat te , ktore mi podsuwasz na Swieta juz wybralam wczoraj i zapisane.Filmy sa bardzo przydatne- zachwycona jestem metoda przygotowania pierogow- jakie skrocenie czasu ; Beda teraz pierogi czesto bo chetnych jest sporo;jestem ciekawa jak udam mi sie ciasto bo z tym zawsze mialam klopoty;Pozdrawiam serdecznie i dalej bede sie wczytywac w Twoje ciekawe i zdrowe wpisy.
UsuńBardzo słusznie, bo szkoda także kota, który może się zatruć. Pozdrawiam a jak jakiś problem będzie, napisz
UsuńPycha! Zabieram się do pracy! Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuń