Polecam fasolę ugotowaną samodzielnie. Jeśli już użyjemy fasoli z puszki to warto ją porządnie opłukać pod bieżącą wodą z gęstej zalewy.
Składniki
porcja na 6 osób
około 300-400 gram ugotowanej fasolki
2-3 gotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
pół brokuła ugotowanego
kawałek selera
1 małe jabłko
2 jaja ugotowane na twardo
200 ml startych ogórków kiszonych lub pokrojonych
1 łyżeczka chrzanu lub musztardy
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie - można dodać więcej jabłka)
pęczek szczypiorku lub średnia czerwona cebulka
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki
1. Fasolę zalewam wodą w przeddzień przygotowywania sałatki. Wodę, w której się moczyła, wylewam i jeszcze opłukuję fasolę pod bieżącą wodą. Gotuję w świeżej wodzie około jednej godziny.
2. Warzywa oprócz różyczek brokuła gotuję równocześnie do miękkości (pilnuję, by nie były zbyt miękkie). Na 5-7 minut przed końcem wrzucam brokuł, z wyjątkiem szyi (ją gotuję razem ze wszystkimi warzywami), z której wyrastają delikatne jego części.
3. Kroję warzywa, jajka w dość grubą kostkę. Wyjątek stanowi jabłko i mój przecier ogórkowy, którego dodaję do sałatek, gdyż najwięcej go w mojej spiżarni, ponieważ w przeciwieństwie do ogórków kiszonych, nigdy się nie psuje.
4. Siekam zieleninę i dodaję do warzyw. Posypuję pokrojone warzywa odrobiną soli i pieprzu i mieszam. Do majonezu dodaję cukier, chrzan i cytrynę. Mieszam i dodaję do sałatki.
Same składniki świadczą o tym, ze sałatka jest pyszna i pożywna. Polecam gorąco.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
Ale fajna dekoracja, a sałatka z pewnością przepyszna ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci Paulinko i pozdrawiam serdecznie...
Usuń