Strony

wtorek, 5 listopada 2013

Sałatka jarzynowa z rzodkiewki, kapusty pekińskiej...

Kolorowe surówki cieszą oko i zaostrzają apetyt. Przy tym są zdrowe i oczyszczające.

W. Domogród

Składniki





porcja na 5-6 osób

połówka sporej kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
pęczek rzodkiewek
pęczek natki z pietruszki
1 marchewka
1 mała czerwona cebulka lub kawałek pora
1 kopiasta łyżka śmietany
1 solidna łyzka majonezu najlepiej własnej roboty
3 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 -2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz, cukier według uznania (cukier można zastąpić startym jabłkiem)




Przygotowanie


1. Warzywa dokładnie myję 

2. Rozdrabniam warzywa - część na tarce a cześć siekam (kapusta, cebulka, natka)

3. Delikatnie przyprawiam solą, pieprzem i mieszam na sucho

4. W osobnym naczyniu robię sos do sałatki: mieszam śmietanę z sokiem z cytryny, dodaję majonez, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, chrzan i mieszam do momentu rozpuszczenia cukru, dodaję oliwę i ponownie mieszam do połączenia składników.

5. Polewam sosem surówkę i całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.