Takie delicje, jak czekoladowe powidła, które nazwałam owocowym murzynkiem oraz powidła śliwkowe z dodatkiem aromatycznego sosu z malin to świetny dodatek do pieczywa, deserów, pierniczków, pierników, tortów...
Składniki do murzynka (powidła z czekoladą)
350 ml powideł śliwkowych
50 ml sosu malinowego lub 70 ml soku malinowego
100 gram czekolady gorzkiej
1-2 łyżeczki kakao
2-3 łyżeczki cukru lub więcej - to zależy od poziomu cukru w powidłach
szczypta chili (opcjonalnie)
Składniki do powideł śliwkowych z malinową nutą
1 litr powideł śliwkowych
100 ml sosu malinowego (już niewielka ilość doskonale aromatyzuje powidła)
100 ml sosu malinowego (już niewielka ilość doskonale aromatyzuje powidła)
Przygotowanie owocowego murzynka
Przygotowanie powideł śliwkowo-malinowych
Do powideł śliwkowych dodaje sos malinowy (można zastąpić go sokiem malinowym, ale trzeba dać go trochę więcej), mieszam i podgrzewam, cały czas mieszając. Kiedy zacznie się gotować, natychmiast zestawiam z ognia i wlewam do słoiczków. Pasteryzuję, jak wyżej.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
kozystam zpani przepisow sa wspaniale
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie w wolnej chwili
UsuńKorzystam z Pani przepisów i jestem zachwycona.
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam przetwory z ogórków, truskawek, czarnej porzeczki i wiśni
i oczywiście wszystko w/g Pani receptury i jest pyszne. Polecam wszystkim
Dziękuję Pani Danusiu. Z praktyki mojej szczególnie polecam dżem z czerwonej porzeczki, świetnie się zagęszcza, przechowuje i jest niesamowicie pyszny. Pozdrawiam serdecznie
Usuń