Jeśli z jakiś powodów nie odpowiada Wam jego smak, polecam dżem wiśniowy, truskawkowy albo po prostu kakao. Aronia jednak jest wyjątkowa... Oprócz pięknego koloru i uzdrawiających właściwości jest delikatnie kwaskowa i idealnie łączy się ze smakiem twarogu.
Składniki
porcja na dwie osoby
2 łyżki z górką mąki pszennej
100-150 gram białego półtłustego twarogu
3-4 łyżeczki dżemu w kontrastującym z serem kolorze
1 jajo
około pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Widelcem rozgniatamy ser z cukrem pudrem, dodając niewielką część mleka, by masa serowa dała się ładnie rozsmarować na naleśnikach.
W drugiej misce ubijamy białko z odrobiną soli. Dodajemy żółtko i połowę mąki (przez sito lub wolniutko wsypując, by się napowietrzyła), delikatnie i krótko mieszamy. Dodajemy porcjami resztę ciepłego mleka i resztę mąki w podobny sposób jak poprzednio i ponownie delikatnie, ale krótko mieszamy. Na koniec dodajemy 3 łyżeczki dżemu i mieszamy tylko do połączenia.
Patelnie smarujemy cieniutko tłuszczem i rozgrzewamy. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa spore naleśniki, które smażymy, jak każde naleśniki. Omletowe ciasto nie rozleje się samo na patelni, trzeba go rozprowadzić. Można zrobić tradycyjne naleśniki, ale nie będą takie puszyste, jak te z pianą. Na naleśnikach rozprowadzamy masę serową i zwijamy, jak roladę. Tniemy nożem, pod kątem lub na prosto, na zgrabne roladki.
Można je podawać z niewielką ilością słodkiej śmietanki i owoców z dżemu.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Ale smakowicie wyglądają , takie proste danie a jak pięknie podane
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ciekawy pomysł, niby to tylko naleśniki, a wyszły wspaniale
OdpowiedzUsuń