Składniki
1 łyżka z brzuszkiem bułki tartej
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 jajo
3-4 łyżki oleju do smażenia
3-4 łyżki oleju do smażenia
szczypta ziół prowansalskich
sól i pieprz
Przygotowanie LINK
1. Brokuł gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie
2. Natychmiast po ugotowaniu odlewamy wodę, by odparował, jak największą ilość wody.
3. Kiedy brokuł przestygnie, miażdżymy lub miksujemy (ale po co zmywać tyle sprzętu, wystarczy tłuczek do kartofli)
4. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.
5. Rozgrzewamy patelnie, taką z nieprzywierającą powłoką i na niewielkiej ilości oleju smażymy zgrabne placki, raczej małe i grubsze, żeby łatwiej je odwracać, z każdej strony około 0,5 minuty. Gotowe...
Dodam jeszcze, tak na marginesie, że z tym samym brokułowym ciastem możecie zrobić pyszną zapiekankę...
Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie
Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie
ile wychodzi z tego placuszkow?
OdpowiedzUsuńTo zalezy, jak duzy brokuł, ale mnie wyszło 16, jak widzisz na zdjęciu (a jednego pochłonęłam przy smażeniu.
UsuńWitam serdecznie. Rzeczywiście - proste a zarazem genialne rozwiązanie dla brokuła, którego nie wszyscy uwielbiają. Ja nieco "zmodyfikowałem " Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPonieważ akurat robiłem kiełbaskę własnej roboty, zostawiłem nieco mięsa, przesmażyłem 20dkg pieczarek z jedną cebulką - drobno posiekane i otoczyłem wszystko w bułce tartej. Dodałem 2 jajka i bułkę. Z mąki zrezygnowałem. Wszystko wyrobiłem na jednolitą masę.
Przyprawy to juz kwestia indywidualna. Jednak moje córki, które nie lubią brokułów - tym się po prostu zajadały.
Bardzo fajny blog - z pewnością skorzystam z wielu przepisów tutaj zmieszczonych.
Pozdrawiam
Stanisław
Bardzo mi się podoba Twój komentarz do placuszków i cieszę się, że go zmodyfikowałeś, bo w kuchni właśnie o to chodzi, żeby kreować własne pomysły. Fajnie, że dałeś się pozytywnie zainspirować a w dodatku podbiłeś serduszka córek. Super... Polecam się na przyszłość.
Usuń