wtorek, 1 października 2013

Jak przechowywać grzyby leśne?

Przynajmniej raz w sezonie grzybowym, przy odrobinie szczęścia i dużym wysypie, można zebrać sporo smakowitych borowików, maślaków, czy zajączków...


Mój patent na przechowywanie grzybów, który od lat się świetnie sprawdza to porcjowanie ugotowanych i wystudzonych grzybów w pojemniki lub torebki spożywcze, które potem wkładam do zamrażalnika. W ciągu miesiąca lub dwóch, mam wyśmienity dodatek do pierogów, pizzy, makaronu, ziemniaków... Grzyby to uniwersalny składnik, wartościowy, choć nielekkostrawny.

Najdłużej możemy przechowywać grzyby suszone, choć najlepiej tylko do następnego sezonu. Grzyby suszymy w temperaturze około 50 stopni C. Niektórzy lubią suszyć na słońcu, ale często na takich grzybkach siadają muchy, więc osobiście wolę to robić w pomieszczeniach i pod kontrolą.  Dobrze wysuszone grzyby (nie może być na nich pleśni i takie egzemplarze należy natychmiast wyrzucić) wkładamy do sterylnego słoja i szczelnie zamykamy. Z grzybów można robić kiszonki, przesypując cienkie ich warstwy solą. Więcej o kiszeniu grzybów tutaj.

Od dłuższego czasu nie robię przetworów z udziałem octu spirytusowego, ale jeśli cenicie smak marynowanych grzybków - oto przepis na marynowane grzybki:

na 1 litr wody bierzemy tylko 3/4 szklanki octu 10% (ocet spirytusowy zastępuję octem z jabłek), wrzucamy liść laurowy lub dwa, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 łyżeczki cukru (cukier jest bardzo ważny inaczej grzybki będą tylko strasznie kwaśne) i płaską łyżeczkę soli. Zalewę gotujemy około minuty i gorącą zalewamy nieduże grzybki, wcześniej ugotowane w osolonej wodzie i porządnie osączone (poziom grzybów w słoiku do 2/3 wysokości słoika). Słoiki zamykamy na gorąco. Pasteryzujemy 15 minut w temperaturze rosołowej,  czyli niższej od 100 stopni C. Po wystudzeniu odwracamy do góry dnem. Kiedy wystygną i są sprawdzone pod względem szczelności, wkładamy do spiżarni w ciemne i chłodne miejsce. LINK do podobnego przepisu na grzyby marynowane




Grzyby do zamrażalnika 


1. Oczyszczone grzyby kroimy w drobną kostkę i krótko płuczemy w zimnej bieżącej wodzie.

2. Zalewamy wodą, solimy tak, by smak soli był zdecydowanie wyczuwalny

3. Gotujemy około 15 minut i odcedzamy.

4. Wystudzone grzyby porcjujemy do pojemniczków lub folii, przeznaczonych do żywności i układamy w zamrażalniku. Gotowy produkt można dodawać do sosów, zup, pizzy, pierogów, naleśników, czy placków...


UWAGA:  Dzieciom i ludziom w podeszłym wieku nie podajemy grzybów. Układ pokarmowy u dzieci jest słabo rozwinięty a u osób starszych bywa niewydolny.

Polecam sprawdzone przepisy na smakowite dania z grzybami:

pizza tradycyjna z pieczarkami i serem
pierogi z kapustą i grzybami super nie tylko na Wigilię
grzyby z makaronem w sosie śmietanowym
wyśmienite pierogi z grzybami
pyszne placki kartoflane z grzybami
Pizza z borowikami

3 komentarze:

  1. Bardzo przydatny post, będę pamiętać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę że grzybobranie się udało czego mogę pozazdrościć , a taki marynowany grzybek najlepiej smakuje :)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. No no, nazbierać tyle grzybów:) Ja zamiast mrozić grzybów wolę je suszyć.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.