Lubię zamieniać kruche spody na lżejsze ciasta - biszkoptowe lub z małą ilością tłuszczu, z dodatkiem mleka lub jogurtu. Rekompensatą jest przepyszna czekoladowa kruszonka.
Składniki
Składniki na ciasto
1/2 szklanki cukru
3 duże jaja
200 gram jogurtu naturalnego
1/4 szklanki mleka (opcjonalnie, jesli ciasto za gęste)
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
trochę startej cytrynowej skórki
Składniki na nadzienie (moja forma do ciasta 27cm x 40cm)
7-8 średnich jabłek pokrojonych na ósemki
2 łyżeczki cukru do posypania owoców
trochę soku z cytryny do skropienia obranych jabłek, by nie ciemniały
Składniki na kruszonkę
3 łyżki maki pszennej (z górką)
1 łyżka masła (z górką)
1 łyżka cukru (z górką)
1 łyżka kakao
1/4 tabliczki czekolady (około 25 gram)
Przygotowanie jabłecznika z czekoladową kruszonką
1. Zaczynamy od kruszonki. Wyrabiamy ręcznie tak, by nie miażdżyć masła, starając, się w dłoni obsypywać jego kawałki sypkimi dodatkami. Kiedy kruszonka przybierze odpowiedni wygląd, dodajemy do niej startą na szerszych oczkach, najlepiej deserową czekoladę. Mieszamy całość łyżką i wstawiamy do lodówki.
2. Sypkie składniki ciasta mieszamy ze sobą. Dodajemy składniki płynne (jajka na końcu), startą skórkę i wszystko mieszamy łyżką. Gdyby się okazało, że ciasto jest stanowczo za gęste, dodajemy około 1/4 szklanki mleka lub jogurtu. Staramy się, jak najkrócej mieszać ciasto, tylko do momentu, gdy stanie się jednolite.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę (można ją posypać bułką tartą). Wykładamy jabłka, posypujemy owoce cukrem a na nie wykładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zapraszam także na moje sprawdzone przepisy:
łatwy placek ze śliwkami
placek ze śliwkami z nutellą
ciasto śliwkowe pod budyniem i kruszonką
szybkościowe placuszki owsiane ze śliwkami
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Zapraszam także na moje sprawdzone przepisy:
łatwy placek ze śliwkami
placek ze śliwkami z nutellą
ciasto śliwkowe pod budyniem i kruszonką
szybkościowe placuszki owsiane ze śliwkami
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
musi być tak pyszny, jak mój z budyniem i jabłkami ;) pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńwitam:) czy mozna to ciasto zrobic w mniejszej formie? czy wydluzyc czas pieczenia? ? chyba,ze dam podojna porcje skladnikow?? i upiec w formie jaka ma Pani??
OdpowiedzUsuńz gory dziekuje za odpowiedz:)
kasia biegaczka
Jeśli w mniejszej formie to składników tyle, co podaję (można dodać jabłek i kruszonki) a jeśli będzie składników więcej trzeba przedłużyć nieco czas pieczenia o jakieś 10 minut. Niezależnie od wersji, sprawdzamy patyczkiem, który może być mokry od jabłek i czekolady, ale nie powinno być na nim śladów surowego ciasta.
Usuń