Kapusta oprócz walorów smakowych działa leczniczo na wiele przypadłości. Czytaj więcej
Składniki
porcja na 4 osoby1 średnia główka kapusty pekińskiej
1 średnia marchew
pęczek zieleniny
3-4 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno
1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie surówki
Warzywa płuczemy pod bieżącą wodą. Warto je także przepłukać wrzątkiem, by pozbyć się ewentualnej chemii z nawozów. Ścieramy marchew na tarce, cebulkę i zieleninę siekamy na drobne kawałeczki. Osączoną kapustę pokrojoną na połówki, kroimy najpierw wzdłuż na kilka pasów a potem siekamy cieniutko w poprzek, zwłaszcza u nasady. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy i to wszystko.
Życzę smacznego i pozdrawiam wszystkich zaglądających do mnie.
Polecam także:
surówkę z papryki i pora
surówkę z białej kapusty
Polecam także:
surówkę z papryki i pora
surówkę z białej kapusty
tanie, dobre i nietypowe - to lubie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką szybką surówkę;)
OdpowiedzUsuń