Jeśli jesteś zawalony robotą, pewnie z łatwością kupisz grzybki na straganie - oczywiście zakładam, że kupujesz takie, do których masz przekonanie, co do ich bezpiecznego spożycia. Najlepiej kupować popularne podgrzybki, bacząc, czy nie ma pośród nich tak zwanego szatana. Co prawda nie jest trujący, ale jego ohydny gorzki smak, nie pozwoli przełknąć nawet najmniejszego kęsa. Warto jednak podkreślić, że grzyby to świetne źródło białka, witamin ABDEK, minerałów i związków, dzięki którym, minimalizujemy ryzyko raka piersi u kobiet a u mężczyzn - raka prostaty. Grzybów jednak nigdy nie spożywamy na surowo, zawsze po kilkuminutowej obróbce kulinarnej i najlepiej w postaci rozdrobnionej.
Z uwagi jednak na dłuższy proces trawienia, nie podajemy grzybów małym dzieciom, dzieciom do 10 lat, osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym i ludziom w podeszłym wieku.
Przekonaj się, jakie skarby kryją się w grzybach LINK
Składniki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
oraz
sprawdzone ciasto pierogowe z 3 szklanek mąki LINK
Przygotowanie
1. Świeże grzyby oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Płuczemy krótko pod zimną bieżącą wodą (długotrwałe moczenie grzybów w wodzie zabiera z nich najlepsze smaki). Przepłukane grzyby zalewamy wodą w garnku, solimy i gotujemy maksymalnie 15 minut (długotrwałe gotowanie obniża wartości odżywcze i smakowe grzybów). Podczas, kiedy gotują się grzyby, podsmażamy na oleju pokrojoną cebulkę, dodając do niej pod koniec starty czosnek, uważając jednocześnie, by go nie przypalić. Po dodaniu czosnku bardzo krótko smażymy.
2. Robimy ciasto pierogowe, przykrywamy go i odstawiamy na kilka minut, by było elastyczne.
3. Do odsączonych grzybów dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, bułkę tartą i mieszamy. Dodajemy świeżo mielony pieprz i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak.
4. Lepimy pierogi według ulubionych metod lub tak, jak robię to na filmie.
Życzę miłośnikom grzybobrania pełnych koszów grzybów i smacznych specjałów.
Pozdrawiam Weronika
Polecam także sprawdzone przepisy:
pierogi z mięsem i grzybami
wyborne pieczarki w serowym cieście
pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
pierogi z kaszą tatarczaną
Pozdrawiam Weronika
Polecam także sprawdzone przepisy:
pierogi z mięsem i grzybami
wyborne pieczarki w serowym cieście
pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
pierogi z kaszą tatarczaną
pierogi z grzybami i kapustką - odsmażane na patelni i do tego gorący barszcz z buraków.....jak ja to lubię :) bez chleba przeżyję a bez pierogów niestety :)
OdpowiedzUsuńI dobrze... W końcu to pyszne i zdrowe a trochę tego tłuszczyku można pokonać niewielką lampką czerwonego winka.Pozdrawiam serdecznie...
UsuńPyszne takie pierożki,na Wigilię by się fajnie wkomponowały ;)
OdpowiedzUsuń... swietny przepis, musze sprobowac.... mam pytanie, czy moge zrobic w takiej samej wersji tylko z pieczrrkami...? ... Ala
OdpowiedzUsuń... przepraszam za pomylke pieczarkowa.... Ala
OdpowiedzUsuńJasne, że jak najbardziej... Pieczarki to przecież bardzo smaczne grzyby. Pozdrawiam
UsuńJak zrobię pierogi,na pewno podany przepis skomentuję, zresztą (moim zdaniem), wszystkie przepisy Pani Weroniki,są dobre ...
OdpowiedzUsuńJak zrobię pierogi,na pewno podany przepis skomentuję, zresztą (moim zdaniem), wszystkie przepisy Pani Weroniki,są dobre ...
OdpowiedzUsuńa czy można je zamrozić???
OdpowiedzUsuńJesli mrożę to po ugotowaniu i wystudzeniu
UsuńTo kulinarny masochizm. Jak mozna mówić o krótkim płukaniu o potem wygotować i wylać smak. Grzyby to patelnia same puszczą soki. Na patelni zostaną po wysmarzeniu
OdpowiedzUsuń