środa, 18 września 2013

Domowe bułeczki lekkostrawne z siemieniem...

Od czasu do czasu, pragnę pełnej treści pieczywa, dlatego piekę bułeczki z siemieniem lnianym, dzięki któremu łatwiej pracują jelita i poprawia się metabolizm.

W. Domogród


Smak domowego pieczywa i niesamowity jego zapach to nagroda za jego przygotowanie, które nie nastręcza przecież większego trudu. Z takimi bułkami pysznie smakują domowe kotlety z ryby, wędliny a z masełkiem i dżemem domowej roboty to już prawdziwa rozkosz.

Składniki na ciasto drożdżowe

W. Domogród


0,5 kilograma mąki pszennej

2-3 dag pokruszonych świeżych drożdży

1,5 łyżki nasion lnu

1 łyżka otrąb owsianych

około 3/4 szklanki ciepłego mleka lub nieco więcej (zamiast mleka wystarczy użyć ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

łyżeczka soli

2-3 łyżki oleju




Przygotowanie ciasta drożdżowego 


W. Domogród
1. Mieszamy mąkę ze solą, siemieniem i otrębami. Robimy po środku dołek. Wsypujemy doń drożdże, które posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym, ale niegorącym mlekiem lub wodą. Czekamy aż na powierzchni płynu pojawi się pianka. Po czym dodajemy resztę mleka lub wody, dozując sobie w razie potrzeb. Dodajemy także olej i wstępnie mieszamy. Jeśli trzeba, ponownie dodajemy jeszcze mleko i zarabiamy ciasto kilka minut. Lepiej, gdy jego konsystencja nie jest zbyt rzadka, bo zdecydowanie łatwiej ciasto ugnieść. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk. Przykrywamy ciasto talerzem lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na pół godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość najmniej dwukrotnie.

2. Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i formujemy wałeczek. Tniemy na części o szerokości około 4-5 cm a każdą z nich modelujemy na kształt typowej bułeczki. Bułeczki wyrastają kolejne pół godziny.

W. Domogród
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C a wierzch bułeczek smarujemy mlekiem lub białkiem. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika





Polecam także sprawdzone przepisy:

pyszny domowy chlebek
chlebek pszenno-owsiany





17 komentarzy:

  1. bardzo fajny przepis ;) od razu go sobie zapisuje bo akurat mam nasiona lnu ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie ma problemów z trawieniem, można użyć tylko mąki pszennej, ale ta wersja jest zdrowsza... Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

      Usuń
  2. takie domowe bułeczki, do tego z ziarnami to samo zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy, jak zjesz jedną domową bułeczkę i poczujesz się syta, czego nie można powiedzieć o tych napuszonych...
      Pozdrawiam i dzięki za wpis.

      Usuń
  3. Pieczywo z ziarnami jest pyszne, a taka domowa wersja musi być jeszcze smaczniejsza :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno poczujesz w nich treść... Pozdrawiam i dziekuję za komentarz.

      Usuń
  4. ooooooo, tych bułeczek to muszę spróbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu bułeczki są tak proste, że tak manualnie zdolna osóbka, jak Ty, może je upiec nawet w kształcie róży... Oglądałam Twoje pudełeczko... Pozdrawiam cieplutko...

      Usuń
  5. Muszę zrobić podobne, bo mam siemię tylko nie wiem, co z nim robić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siemię lniane możesz dodawać do wszelkiego pieczywa. Dosypuję go do chleba, do owsianki, bo świetnie przyśpiesza przemianę materii.
      Dziękuję za serdeczne wpisy i pozdrawiam.

      Usuń
  6. Pani Weroniko mam mały problem. Ciasto mi się rozwarstwia przy formowaniu bułeczek, po upieczeniu są nierównomiernie pękate. Czy większa ilość mleka załatwi sprawę? Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Magdo. Mogą być dwie przyczyny ciasto zbyt tępe lub mało wyrobione. Jesli tak proszę dodać mleka 2-3 łyżki, ale znowu trzeba ciasto dobrze wyrobić (można robotem).
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Bułeczki są bardzo bardzo smaczne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie, Basia

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne bułeczki, naprawdę :) Sam uwielbiam takie piec.

    OdpowiedzUsuń
  9. Poczytałem porady z komentarzy, dokładnie tam zrobiłem dzisiaj i był efekt. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.