Smak domowego pieczywa i niesamowity jego zapach to nagroda za jego przygotowanie, które nie nastręcza przecież większego trudu. Z takimi bułkami pysznie smakują domowe kotlety z ryby, wędliny a z masełkiem i dżemem domowej roboty to już prawdziwa rozkosz.
Składniki na ciasto drożdżowe
0,5 kilograma mąki pszennej
2-3 dag pokruszonych świeżych drożdży
1,5 łyżki nasion lnu
1 łyżka otrąb owsianych
około 3/4 szklanki ciepłego mleka lub nieco więcej (zamiast mleka wystarczy użyć ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2-3 łyżki oleju
1. Mieszamy mąkę ze solą, siemieniem i otrębami. Robimy po środku dołek. Wsypujemy doń drożdże, które posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym, ale niegorącym mlekiem lub wodą. Czekamy aż na powierzchni płynu pojawi się pianka. Po czym dodajemy resztę mleka lub wody, dozując sobie w razie potrzeb. Dodajemy także olej i wstępnie mieszamy. Jeśli trzeba, ponownie dodajemy jeszcze mleko i zarabiamy ciasto kilka minut. Lepiej, gdy jego konsystencja nie jest zbyt rzadka, bo zdecydowanie łatwiej ciasto ugnieść. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk. Przykrywamy ciasto talerzem lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na pół godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość najmniej dwukrotnie.
2. Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i formujemy wałeczek. Tniemy na części o szerokości około 4-5 cm a każdą z nich modelujemy na kształt typowej bułeczki. Bułeczki wyrastają kolejne pół godziny.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C a wierzch bułeczek smarujemy mlekiem lub białkiem. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Polecam także sprawdzone przepisy:
pyszny domowy chlebek
chlebek pszenno-owsiany
2-3 dag pokruszonych świeżych drożdży
1,5 łyżki nasion lnu
1 łyżka otrąb owsianych
około 3/4 szklanki ciepłego mleka lub nieco więcej (zamiast mleka wystarczy użyć ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie ciasta drożdżowego
2. Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i formujemy wałeczek. Tniemy na części o szerokości około 4-5 cm a każdą z nich modelujemy na kształt typowej bułeczki. Bułeczki wyrastają kolejne pół godziny.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C a wierzch bułeczek smarujemy mlekiem lub białkiem. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Polecam także sprawdzone przepisy:
pyszny domowy chlebek
chlebek pszenno-owsiany
bardzo fajny przepis ;) od razu go sobie zapisuje bo akurat mam nasiona lnu ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeśli nie ma problemów z trawieniem, można użyć tylko mąki pszennej, ale ta wersja jest zdrowsza... Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
Usuńtakie domowe bułeczki, do tego z ziarnami to samo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńWystarczy, jak zjesz jedną domową bułeczkę i poczujesz się syta, czego nie można powiedzieć o tych napuszonych...
UsuńPozdrawiam i dzięki za wpis.
Pieczywo z ziarnami jest pyszne, a taka domowa wersja musi być jeszcze smaczniejsza :))
OdpowiedzUsuńNa pewno poczujesz w nich treść... Pozdrawiam i dziekuję za komentarz.
Usuńsmakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam...
Usuńooooooo, tych bułeczek to muszę spróbować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJolu bułeczki są tak proste, że tak manualnie zdolna osóbka, jak Ty, może je upiec nawet w kształcie róży... Oglądałam Twoje pudełeczko... Pozdrawiam cieplutko...
UsuńMuszę zrobić podobne, bo mam siemię tylko nie wiem, co z nim robić ;)
OdpowiedzUsuńSiemię lniane możesz dodawać do wszelkiego pieczywa. Dosypuję go do chleba, do owsianki, bo świetnie przyśpiesza przemianę materii.
UsuńDziękuję za serdeczne wpisy i pozdrawiam.
Pani Weroniko mam mały problem. Ciasto mi się rozwarstwia przy formowaniu bułeczek, po upieczeniu są nierównomiernie pękate. Czy większa ilość mleka załatwi sprawę? Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńWitam Pani Magdo. Mogą być dwie przyczyny ciasto zbyt tępe lub mało wyrobione. Jesli tak proszę dodać mleka 2-3 łyżki, ale znowu trzeba ciasto dobrze wyrobić (można robotem).
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bułeczki są bardzo bardzo smaczne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie, Basia
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki, naprawdę :) Sam uwielbiam takie piec.
OdpowiedzUsuńPoczytałem porady z komentarzy, dokładnie tam zrobiłem dzisiaj i był efekt. Polecam
OdpowiedzUsuń