środa, 25 września 2013

Babeczki ze śliwkami pyszne i bardzo łatwe do zrobienia

To miały być zwyczajne szybkie babeczki do popołudniowej kawy, ale widok śliwek na paterze nie dawał mi spokoju. Pomyślałam, że wrzucę po jednej do muffinek i łatwe przesmaczne nadzienie gotowe. Niebiańsko pyszne babeczki, nie zamieniłabym ich na kremówki. Gorąco polecam!!!



Składniki


Porcja na 12 babeczek

12 wydrylowanych nieprzeciętych śliwek, by można je złożyć

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia lub wcale-powinno urosnąć na pianie

3 jaja

3/4 szklanki mleka

skąpe pół szklanki cukru

4 łyżki oleju

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

aromat (nie dodałam z przeoczenia, ale zapach ze śliwek darował mi tą wpadkę)


Przygotowanie babeczek ze śliwkami 


1. Ubijam białka ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodaje porcjami cukier i ubijam na bezę.



2. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Smaruje formy na babeczki. Można wyłożyć je papilotkami, ale one czasami z trudem odchodzą, zwłaszcza od ciasta pysznego i puszystego.

3. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaje pozostałe składniki - żółtka, mleko, olej i wszystko mieszam tylko do jednolitej masy. Dodaję 1/3 porcji piany i rozrzedzam kilkoma ruchami łyżką gęste ciasto. Dokładam pozostałą pianę i delikatnie mieszam tylko do momentu jednolitej masy. Nakładam do foremek (nałożyłam nieco poniżej rantu, bo chciałam, by babeczki urosły dosyć wysokie, ale trzeba wziąć pod uwagę objętość śliwek). Do każdej ze śliwek wsypuje w miejsce po pestce szczyptę cukru pudru, zamykam śliwki i układam centralnie w babeczkach.

4. Wstawiam do piekarnika na 30 minut.



4. Babeczki wyjmuję, jak są jeszcze ciepłe. Zaraz posypuję cukrem pudrem i gotowe.

Tak wyglądają rozkrojone jeszcze na ciepło - po prostu pycha...
Tego przepisu nie możecie przeoczyć, zwłaszcza w sezonie śliwkowym, bo babeczki są obłędne w smaku i wyglądają cudownie bez zbędnej dekoracji.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Koniecznie sprawdż przepis na:
pyszne puszyste ciasto ze śliwkami
pyszne ze śliwkami pod budyniem i kruszonką
smakowite placuszki ze śliwkami w cieście

18 komentarzy:

  1. pyyyysznie wyglądają:)
    przepis zapisany!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne babeczki, och... zjadłabym jedną albo dwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobisz je w dwadzieścia minut plus 30 minut pieczenia. Dzięki za komentarz... Pozdrawiam

      Usuń
  3. ale pychota! dodaję do listy do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam, bo pyszne a śliwki ciągle w sprzedaży...

      Usuń
  4. wypróbowane, świetne, trochę zmodyfikowałam i wkrótce o nich napiszę, oczywiście odsyłając do Ciebie, dzięki jeszcze raz !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe przepisy wspomagane świetnymi filminkami. Nabrałam ochoty na muffinki ze śliwkawi. Wyglądają tak smakowicie i puszyście!!!
    Pozdrawiamy z Australii. :-)
    Wanda i Syd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam z dalekiej Polski. Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za cieplutki komentarz. Polecam przepisy i zapraszam serdecznie do mnie w wolnych chwilach.

      Usuń
  6. Witam.Zrobilam babeczki-ale malo wyrosly.W przepisie podaje pani 3/4 szklanki mleka,a na video jest 1 szklanka.I wlasnie w trakcie robienia dalam jak w przepisie i okazalo sie ze za malo i dolewalam.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na video jest także 3/4 szklanki mleka. Może trochę za dużo mąki się sypnęło albo jajka były bardzo małe. Ciasto przed dodawaniem piany nie powinno być bardzo gęste (można jeszcze dodać ciut mleka, żeby z łatwością rozrzedzić go ubitą pianą. Proszę się nie zrażać. to dobry przepis.

      Usuń
  7. Wczoraj wypróbowałam przepis na babeczki i potwierdzam że przepis b.fajny, na pewno skorzystam jeszcze nie raz. Nie miałam foremek na muffiny więc moje ciasto wylądowało do foremek do babeczek, a śliwki wykorzystałam z komputu:)
    Pozdrowienia dla Pani Weroniko, Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Edyto. Bardzo się cieszę - to jeden z moich ulubionych przepisów, choć nie jest tak popularny a przecieź efekt jest, jak dla mnie super - zamiast na przykład kalorycznych pączków.
      Pozdrawiam serdecznie i gratuluję pomysłowości, bo chcieć to móc...

      Usuń
  8. Dzisiaj robię!! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobione, połowy już nie ma:))
    Dodałam do ciasta skórkę pomarańczową a do środka śliwek włożyłam kostki czekolady! Ful wypas:))
    Piekłam na termoobiegu w 160st.
    Jeszcze raz dziękujemy! Przepis wchodzi na stałe użycie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! Genialanie i smacznie- z czekoladką... Dziekuję za wypróbowanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Witam serdecznie
    Mam pytanie Czy Pani wydała w formie książkowej swoje przepisy? Są fantastyczne, lekkie i warto je mnie w szufladzie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam serdecznie a czy mogę użyć dużych śliwek? Czy wtedy tez musze je łączyć czy wystarczy połówka?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.