Składniki:
porcja na 2-3 osoby, wielkość naczynia około 20 cm x 30 cm
0,5 kilograma fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej (mrożona będzie miała intensywny zielony kolor i jest nie mniej wartościowa)
2 duże filety z ulubionej ryby - u mnie była miruna
2 jaja
około 400 ml jogurtu naturalnego
troszkę szczypiorku (oprócz niego dosypałam jeszcze trochę koperku)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej ( z małym brzuszkiem)
podstawowe przyprawy - sól, pieprz i szczypta cukru
Przygotowanie zapiekanki z ryby i fasoli
1. Gotujemy fasolę tak, żeby byla miękka, jędrna i żeby się nie rozlatywała
2. Rybę przyprawiamy (pózniej kroimy na części lub dopasowujemy do formy w całości).
3. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutką warstwą oleju
4. Rybę gotujemy na parze około 5 minut
5. Zalewa
Mieszamy jogurt naturalny z jajkami, mąką ziemniaczaną, solą, cukrem i zieleniną. Szczypiorek dodałam dlatego, żeby dodać potrawie smaku, bo tym razem, nie ma w niej zasmażanej cebulki. Szczypiorek można zastąpić podduszonym porem.
6. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
7. Połowę fasolki (układałam fasolkę wzdłuż naczynia) układamy na dnie naczynia a na nią układamy rybę. Wierzch posypujemy drugą warstwą fasolki. Wyrównujemy delikatnie płaskim tłuczkiem do ziemniaków lub ugniatamy widelcem.
8. Zalewamy rybę z fasolkę masą jogurtowo-jajeczną i wstawiamy do piekarnika (jeśli naczynie testujemy pierwszy raz, lepiej wstawić go do chłodnego naczynia i dopiero nagrzewać). Zapiekankę piekłam 25 minut. Można ją pod koniec przyrumienić na funkcji grilla, jeśli lubicie efekt rumianej skórki.
Zapraszam do przepisu na efektowną i pyszną zapiekankę brokułowo-kalafiorową
zapiekankę z fasolą szpargową, pieczarkami i serem
zapiekankę z fasolą szpargową, pieczarkami i serem
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika.
Pozdrawiam Weronika.
ja też lubię zdrową i lekką kuchnię :)
OdpowiedzUsuńCzegos takiego szukalam! super strona. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFeel free to surf to my web blog; promuj strone
Ryba właśnie się piecze, fajny przepis!
OdpowiedzUsuń