wtorek, 4 czerwca 2013

Pasta z pomarańczy przepis

Polecam prosty sposób na aromatyczną masę z pomarańczy.  Przygotowanej pasty według tego przepisu, której wystarczy do aromatyzowania jednego ciasta lub kilkunastu babeczek i ciastek.

 

Składniki do pasty pomarańczowej (porcja do ciasta)


skórka z 2 pomarańczy
2-3 łyżki cukru
około 3 szklanek wody
2-3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

  Przygotowanie pasty pomarańczowej


Obieram skórkę z 2 pomarańczy i kroję w kostkę. Gotuję w 2 szklankach wody przez 2-3 minuty. Osączam na sicie, by pozbyć się goryczki. Zalewam maksymalnie szklanką wody i gotuję około 20 minut, do miękkości. W połowie tego czasu dodaję 2-3 łyżki cukru. Woda powinna przynajmniej w połowie wyparować. Jeśli syropu będzie za dużo, odlewamy go do naczynia, z którego można przygotować poncz do to tortu. Dodaję sok z cytryny i miksuję skórki blenderem lub przecieram przez rzadsze sito a potem dodaję do ciasta np:do biszkoptu. Masę można przygotować wcześniej przed przygotowywaniem ciasta, ale jeśli chcemy ją przechować dłużej, niż kilka dni, pasteryzujemy w małych słoiczkach przez 20 minut w temperaturze 80-90 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...