Składniki do pasty pomarańczowej (porcja do ciasta)
skórka z 2 pomarańczy
2-3 łyżki cukru
około 3 szklanek wody
2-3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
2-3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie pasty pomarańczowej
Obieram skórkę z 2 pomarańczy i kroję w kostkę. Gotuję w 2 szklankach wody przez 2-3
minuty. Osączam na sicie, by pozbyć się goryczki. Zalewam maksymalnie szklanką wody i
gotuję około 20 minut, do miękkości. W połowie tego czasu dodaję 2-3
łyżki cukru. Woda powinna przynajmniej w połowie wyparować. Jeśli
syropu będzie za dużo, odlewamy go do naczynia, z którego można przygotować poncz do to tortu. Dodaję sok z cytryny i miksuję skórki blenderem lub przecieram przez rzadsze sito a potem dodaję do ciasta np:do biszkoptu. Masę można przygotować wcześniej przed przygotowywaniem ciasta, ale jeśli chcemy ją przechować dłużej, niż kilka dni, pasteryzujemy w małych słoiczkach przez 20 minut w temperaturze 80-90 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.