Składniki
4 duże jaja
200 gram masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju o łagodnym smaku
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka bakalii (użyłam rodzynki i żurawiny)
0,5 szklanki cukru
kilka kropel ulubionego aromatu
szczypta soli
Do dekoracji babki wielkanocnej możesz użyć:
dowolny lukier (użyłam lukru kakaowego i białego)
biały: około 2 łyżek cukru pudru + sok z cytryny,
kakaowy: 1-2 łyżeczki kakao, 3 łyżki cukru pudru, łyżka likieru arakowego
lub amaretto, 2 łyżki wody)
3 łyżki posiekanych migdałów do posypania babki
Przygotowanie babki wielkanocnej
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Przygotowujemy formę maksymalnie o średnicy 18 cm w górnej średnicy. Powinnam była zwiększyć proporcje składników do 5 jaj i z każdej mąki przynajmniej po szklance. Z pewnością następnym razem tak zrobię. Gdyby się okazało, że Wasza forma jest za mała to żaden kłopot. Możecie wlać ciasto do małych form na babeczki lub małych naczyń żaroodpornych. Masło rozcieramy z drobnym cukrem do momentu aż zacznie się fakturować, jak gładki i puszysty krem. Potem dodaję po 2 żółtka, za każdym razem chwilę miksując do połączenia na jednolitą masę. Pod koniec dodaję olej i ponownie miksuję. Dodaję suche składniki, aromat i chwilę mieszam. Ubijam pianę ze szczyptą cukru, dodając pod koniec najwyżej 1 łyżkę cukru, by utrwalić pianę. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i delikatnie łyżką (odstawiamy mikser) rozrzedzamy ciasto. Dodajemy bakalie (wcześniej powinno się je sparzyć wrzątkiem, porządnie spłukać ewentualne konserwanty i osuszyć na sicie -dobrze też jest obsypać bakalie w suchej mące, żeby nie opadały na dno formy)). Dodajemy stopniowo resztę piany, ostrożnie łącząc z ciastem. Wypełniamy ciastem formę, wcześniej wysmarowaną i wysypaną tartą bułką. Wkładamy na środkową półkę i pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Polecam przepis na wielkanocną sałatkę z kurczakiem:
Życzę wszystkim z okazji Świąt Wielkanocnych optymizmu, smaku i radości każdego dnia
szukam właśnie przepisów na baby wielkanocne a Twoja wygląda cudnie
OdpowiedzUsuńDziękuje z pochwały. Dodam tylko, że wbrew tej całej pisaninie bardzo łatwo i szybko ją się robi a do tego jest powalająca w smaku. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńPysznie! Ja dziś robiłam cytrynową.
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze nie ma filmu bo zobaczylabym co pani zrobila z zoltkami??nie ucierac z maslem i cukrem? w przepisie sladu nie ma na ich temat;
OdpowiedzUsuńrzadko robie babki bo wlasnie czesto jest klapa. A ta mnie zacheca by ja zrobic na Swieta bo wydaje sie prosta w wykonaniu.
Zapomnialam zapytac o proporcje na forme dosc duza- Srednica na gorze 23cm - jest z kominem.Czy po szklance kazdej maki? i 5 jaj- to ile masla i cukru wiecej?Pozdrawiam cieplo
OdpowiedzUsuńZółtka dodajemy kolejno do utartego masła :) zabrakło tej informacji w przepisie :)
OdpowiedzUsuńTak. Mozna dodac pojedyńczo lub po 2 żółtka. Dziekuję za brakujące info. Korekta już wprowadzona
UsuńWitam, bardzo ciekawy przepis na babkę wielkanocną. Ponawiam pytanie poprzedniczek: kiedy dołożyć żółtka???
OdpowiedzUsuńProszę o odpowiedź po święta za chwilę.
Witam serdecznie Pani Magdo. Przepraszam za ten brak.Teraz przepis już po korekcie. Żółtka najlepiej dodawać pojedynczo jedno po drugim i miksować w trakcie. Wesołych Smacznych Świąt!!!
UsuńPani Magdo dodajemy żółtka, jak masło z cukrem jest już dobrze utarte. Proszę zerknąć w przepis
Usuń