Soczysta pieczona łopatka wieprzowa |
Rozgrzewamy dużą patelnię (bez oleju - jest w marynowanym mięsie), kładziemy sztukę mięsa i rumienimy z każdej strony, by szczelnie pozamykać drogi ucieczki dla soków - to dzięki nim smak pieczonego mięsiwa jest wspaniały. Na dno brytfanny (musi być z przykryciem lub można to zrobić w rękawie, osobiście wolę to pierwsze), układamy ćwiartki z dwóch cebul, 4 pazurki posiekanego czosnku, którym posypujemy łopatkę lub inną część mięsa, kilka ziaren jałowca - ja obowiązkowo dodaje kilka gałązek tymianku, jedną pokrojoną szarą renetę (niesamowite jabłko do cięższych potraw i doskonale kruszy mięso) oraz łyżkę powideł śliwkowych (świetne do marnowania). Przykrywam pokrywą i wsuwam do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni C. Po 30 minutach zaglądam do formy, obracam mięso i oblewam sosem, zbierając go łyżką z dna brytfanny. Zamykam brytfannę, obniżam temperaturę do 180 stopni C. i piekę jeszcze 30-40 minut.
Po upieczeniu wystawiamy brytfannę i nie uchylamy pokrywy (nie ma obawy mięso na pewno się upiekło), wynosimy szczelnie zakrytą, na przykład na taras i zapominamy o niej (dla pewności można położyć na pokrywie coś ciężkiego, by nie zakradł się do niej jakiś czworonożny intruz). Po dwóch, trzech godzinach przynosimy soczystą pieczoną łopatkę i uroczyście próbujemy wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi. Własnej roboty wędlina, pozbawiona konserwantów ma wyjątkowy smak i aromat. Pycha! Polecam!
Polecam łatwy sposób na szynkę pieczoną w siatce LINK
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Polecam także:
soczysty pieczony schab
kiełbasa bez konserwantów krok po kroku
Witam interesuje mnie -przepis na soczystą pieczoną łopatkę.Piszesz ,że na dno rondla wsypujesz przyprawy+powidła ze śliwek-czy podlewasz to wodą?Boję się ,że spalę garnek i mięso.Pozdrawiam .Lucynka
OdpowiedzUsuńWitaj Lucynko
UsuńOdpowiadam praktycznie na wszystkie komentarze. Ponizej widzisz odpowiedż, którą pisałam do Ali. Widocznie platforma blogerska nie najlepiej podaje komentarze, że dopiero teraz go zauważyłam i to całkiem przypadkowo. Jeśli masz garnek z pokrywą, na pewno nie spalisz garnka. Uwalniająca się para spada z pokrywy z powrotem na dno i tak na okrągło. Przykro mi, że tak długo czekałaś na odpowiedż. Szyneczkę upieczesz w ten sam sposób w naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Pozdrawiam
Czy boczek można zrobić w ten sam sposób?. Alicja
OdpowiedzUsuńW przypadku boczku trzeba pominąć podsmażanie, bo się wytopi na patelni. Wystarczy go upiec lub parzyć w wodzie z przyprawami o temperaturze około 80 stopni C, przez czas zgodny z liczbą wagową. Czyli, jesli boczek waży jeden kilogram parzymy go jedną godzinę. Do osolonej wody wrzucam świeżo kupiony boczek bez marynaty, dodaję ze dwa liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren jałowca i porządną szczyptę ziół prowansalskich. Boczek moze stygnąć w tym rosole. Będzie pyszny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Wkrótce skorzystam z podpowiedzi. Alicja
UsuńPiękny i smaczny przepis. Czy będzie filmik z tego przepisu. Czy poda nam Pani więcej przepisów na pyszne mięska.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Maria
Dziękuję, że mnie odwiedziłaś. Postaram się przygotować filmik a pozostałe przepisy na blogu i następne wkrótce. Pozdrawiam Weronika
Usuńco z filmikiem?:)
OdpowiedzUsuńJak zamieszczałam ten przepis nie publikowałam jeszcze żadnych filmów. Publikuję od kwietnia 2013 roku, ale postaram się w przyszłości zrobić filmik. Pozdrawiam
UsuńTrafiłam teraz na pani przepisy, wyglądają smakowicie, po świętach napiszę jak smakowały. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie! Życzę pysznych radosnych Świąt. Pozdrawiam Weronika
UsuńWitam.Próbowałam robić wędlinę z indyka pieczony w piekarniku - wyszła super smaczna. Teraz zabieram się do szyneczki. Z braku własnej wędzarni, wybieram tylko przepisy z piekarnika. Czy można prosić o wiecej tego typu?
OdpowiedzUsuńWitam. Bardzo dobry przepis i polecam pieczeń a jeśli w osłonkach to najlepiej naturalnych: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2016/09/kiebasa-lub-pieczen-soczysta-z-kurczaka.html
UsuńMielonka wieprz.: https://youtu.be/0qYF_5JmAfI
Mielonka drobiowa: https://youtu.be/aAtbryQWuoQ