Strony

środa, 21 listopada 2012

Sprawdzony przepis na majonez

Składniki  


2 żółtka
0,5 litra oleju z pierwszego tłoczenia o łagodnym smaku
1/4 szklanki soku z cytryny
przyprawy: sól,cukier, musztarda, pieprz czarny miałko mielony lub pieprz cayenne (ten ostatni ostrożnie dozujemy)

Przygotowanie majonezu


Pomidorki w sosie chrzanowym
Żółtka miksujemy, dodając na początku po kropli oleju a później wlewamy go niewielkim strumieniem. Dodajemy musztardę. Żółtkowa masa musi nadążyć wchłaniać olej, by się nie ważyła. Zbyt gęsty majonez rozrzedzamy sokiem z cytryny i miksujemy dalej, dodając olej. Przyprawiamy według uznania i ponownie miksujemy. Mając pod ręką majonez możemy robić przeróżne sosy, na przykład sos chrzanowy, czy sos musztardowy. Wystarczy dodać do niego ulubione składniki. W wersji na zielono, można dodać poszatkowaną zieleninę, czosnek, cebulkę i polać nim warzywa. Majonez to świetny dodatek do past, sałatek, surówek lub lżejsza i zdrowsza wersja do smarowania pieczywa.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

  1. uwaga na sól, porcja 1/3 łyżeczki na 250 ml oleju to chyba wystarczy ... ja dałem 1/2 łyżeczki i trochę za słony

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.