środa, 21 listopada 2012

Sprawdzony przepis na majonez

Polecam prosty, zdrowy przepis na majonez z olejem, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3 i 6) i jako też świetną bazę do robienia smakowych sosów, jak majonez chrzanowy, musztardowy, z zieleniną, czy ziołami.

Składniki  

2 żółtka
0,5 litra oleju z pierwszego tłoczenia o łagodnym smaku
1/4 szklanki soku z cytryny
sól,cukier, musztarda, pieprz czarny miałko mielony lub pieprz cayenne (ten ostatni ostrożnie dozujemy)

Przygotowanie majonezu

Pomidorki w sosie chrzanowym
Żółtka miksujemy, dodając na początku po kropli oleju a później wlewamy go niewielkim strumieniem. Żółtkowa masa musi nadążyć wchłaniać olej, by się nie ważyła. Zbyt gęsty majonez rozrzedzamy sokiem z cytryny i miksujemy dalej, dodając olej. Przyprawiamy według uznania i ponownie miksujemy. Mając pod ręką majonez możemy robić przeróżne sosy, na przykład sos chrzanowy, czy sos musztardowy. Wystarczy dodać do niego ulubione składniki, by jeszcze bardziej podkreślić jego smak. W wersji na zielono, można dodać poszatkowaną zieleninę, czosnek, cebulkę i polać nim warzywa. Majonez to świetny dodatek do past, sałatek, surówek lub lżejsza i zdrowsza wersja do smarowania pieczywa. Zrobiony z udziałem oleju słonecznikowego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia, bogatego w kwasy omega 3 i świeżych jaj, dostarcza nam dobrych tłuszczy, wzmacniając serce, odporność i układ nerwowy. Warto robić majonez samemu, by bronić się przed inwazją groźnych konserwantów.

1 komentarz:

  1. uwaga na sól, porcja 1/3 łyżeczki na 250 ml oleju to chyba wystarczy ... ja dałem 1/2 łyżeczki i trochę za słony

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...