niedziela, 25 listopada 2012

Rolada z kurczaka jak zrobić

 
Rolada z kurczaka

Składniki

2 podwójne piersi z kurczaka
1 pojedyńcza pierś z kurczaka do farszu
5 grzybków suszonych
1 bułka czerstwa
2-3 wątróbki drobiowe
1 jajko
4-5 łyżek oleju rzepakowego
2 cebule
4 pazurki czosnku
sól
pieprz
mielone ziele angielskie
liść laurowy
tymianek lub rozmaryn

Farsz do rolady - wykonanie

Grzybki gotujemy 10 minut w malej ilości wody, w której później (jak ostygnie) nasączamy bułkę. Wątróbkę krótko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, zdejmujemy i smażymy w tym samym tłuszczu jedną posiekaną cebulkę. Pod koniec dodajemy jeden starty pazurek czosnku i chwilę jeszcze smażymy. Połówkę piersi rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy do niej wystudzoną wątróbkę, zrumienioną cebulkę, jajko, dobrze wyciśniętą bułkę i jeszcze raz rozdrabniamy w malakserze. Od nas zależy, jak wyglądać ma farsz. Można go rozdrobnić nożem i wymieszać ręcznie, żeby było widać grubsze kawałki lub zmielić wszystko w maszynce. Przyprawiamy farsz według uznania.

Przygotowanie rolady z kurczaka

Podwójne piersi (wcześniej powinny odleżeć się dwie godziny w marynacie, z dodatkiem soli, przypraw ziołowych - tymianek, majeranek i niewielkiej ilości octu winnego) rozcinamy na jak największe plastry (możemy delikatnie rozbić, jeśli są zbyt grube). Układamy na blacie równolegle, w odstępach 3 cm kilka sznurków. Rozkładamy na nich plastry, zakładając z zapasem jeden na drugim, tak, by stworzył się płat mięsa w kształcie prostokąta, owalu lub kwadratu, na którym wykładamy farsz i formujemy roladę. Związujemy sznurki, lekko dociskając do rolady, w pionie i w poziomie. Nadmiar sznurków ucinamy. Potrzebna będzie podłużna  brytfanna (gęsiarka) z przykryciem. Wlewamy do nie trochę oleju. Rozgrzewamy i rumienimy roladę dookoła, dzięki temu zamkniemy drogę ucieczki smacznym sosom. Rozdrabniamy pozostałą cebulę i czosnek i wrzucamy do formy równomiernie wokół rolady. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, tymianek i zamykamy brytfannę. Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy w tej temperaturze przez 20 minut. Po tym czasie pieczemy roladę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Roladę wystawiamy razem z brytfanną w zimne miejsce (balkon, taras) i nie zdejmujemy przykrycia. Przynosimy po kilku  godzinach, jak dobrze ostygnie. Usuwamy sznurki. Rolada z kurczaka fantastycznie smakuje i nie ma w niej chemii. Swojskie wędliny i pieczenie to najlepszy sposób, by od czasu do czasu, zjeść coś konkretnego. Polecam!
Wypróbuj sprawdzone przepisy na
pyszną wędlinę z indyka
domową kiełbaskę z chudego mięsa
soczystą pieczoną szynkę
 



4 komentarze:

  1. Witam,
    czy zamiast kurczaka można wziąć indyka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Możesz użyć mięsa, które lubisz.

      Usuń
    2. Czy zamiast sznurków (kiepsko to widzę manualnie do wykonania przeze mnie), można zawinąć ją w folię aluminiową i tak upiec?

      Usuń
    3. Oczywiście -osobiście nie lubię folii, ale też czasami sobie tak radzę. Proszę dość ściśle zawinąć, bo mięso sporo się kurczy

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.