Składniki na ciasto naleśnikowe do krokietów
2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody lub tyle, by ciasto dało się rozlewać na patelni
płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
szczypta soli
Przygotowanie ciasta
Mieszamy składniki Przy pomocy robota i odstawiamy na kilka minut ciasto naleśnikowe, by odpoczęło. Smarujemy patelnie tłuszczem do wysokich temperatur (olej rzepakowy) tylko na początku. Smażymy naleśniki i układamy po usmażeniu jeden na drugim. Przykrywamy drugim talerzem, by nie wysychały.
Przygotowanie farszu
Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej i większą ilość, z której część możemy przechować do następnego razu, kiedy to zapragniemy
pierogów z kapustą i grzybami polskiego rodzaju
empanadas w cieście kruchym lub
rożków z francuskiego ciasta. W każdym tym przypadku
farsz z kiszonej gotowanej kapusty i posiekanych grzybów rewelacyjnie się sprawdza i sporządzony jest z najprostszych, tanich i nieprzetworzonych składników (bez niego, w Polsce, nie ma Świąt Bożego Narodzenia)
Farsz (podwójna porcja)
2 kg kiszonej kapusty
20 suszonych grzybów
2 cebule
2-3 pazurki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka cukru
5 ziaren ziela angielskie
2-3 liście laurowe
Farsz z kiszonej kapusty i grzybów - wykonanie
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna moczymy przez godzinę i odsączamy. Wrzucamy do garnka wraz z liściem laurowym, zielem angielskim. Zalewamy wodą, by zakryła kapustę i solimy płaską łyżką soli kamiennej lub morskiej. Gotujemy około godziny. Dorzucamy grzyby, nie mieszamy, niech gotują się na wierzchu a ich smak niech przenika do kapusty. Po dwudziestu minutach wyjmujemy grzyby na dużą deskę. Wystudzoną kapustę porządnie osączamy na sitku, przyciskając ręką. Wywar z gotowania można zlać do słoika i użyć do gotowania smacznej zupy warzywnej z dodatkiem mięsa drobiowego (pycha). Ostudzone grzyby siekamy w drobną kostkę i przerzucamy do dużej miski. Wykładamy kapustę na deskę, siekamy na drobno i dorzucamy do grzybów. Cebulkę rumienimy w niewielkiej w dwóch łyżkach oleju na rozgrzanej patelni, dodając pod koniec starty na tarce czosnek. Chwilę podsmażamy i zestawiamy z ognia (przypalony czosnek psuje smak potraw). Cebulkę z czosnkiem wygarniamy do kapusty i grzybów i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier, 3-4 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (słonecznikowy, lniany) i wszystko dokładnie mieszamy, co jakiś czas próbując smak. Wypełniamy farszem ciasto kluskowe pierogowe (
przepis na ciasto pierogowe) naleśniki (traktując naleśnik, jak liść kapuściany do gołąbków), tniemy na kwadraty ciasto francuskie, składamy w trójkąty, zamykając farsz (rożki smarujemy białkiem i pieczemy w temperaturze 195 -200 stopni C. około 20 minut, postępujemy identycznie, jak w przepisie
na rożki z serem) lub robimy empanadas (pierogi z ciasta kruchego - można skorzystać z
przepisu na ciasto kruche, eliminując z niego cukier i dodać trochę soli - pieczemy wtedy 25 minut w temperaturze 180 stopni C.)
Uniwersalny farsz kapusty z grzybami pasuje do różnego typu ciast i można go wzbogacać innymi dodatkami, jak chude mięso drobiowe, ocet balsamiczny, sos sojowy, tworząc apetyczną kuchnie ze smakami z całego świata - modną
kuchnię fusion.
Droga Pani Weroniko: jest Pani czestym gosciem w naszym domu w Connecticut, USA. Gotuje i pieke od ponad 50 lat, wszyscy bardzo zachwalaja moje kulinarne wyroby. Pani przepisy sa jednymi z najlepszych, na jakie sie natknelam w moim dlugim zyciu, stawiam Pania na rowni z Julia Child, pania Monatowa, Ina Garten oraz autorka “Moich Wypiekow”. Goszcze na Pani blogu glownie dla relaksacji, ale niejednokrotnie korzystalam z przepisow. Dzis robie pierogi z kapusta. Chleb z ziarnami wg. Pani przepisu pieke czesto, z tym, ze zamiast drozdzy dodaje zakwas i czesc maki zastepuje ciemna razowa. Rosnie dosc dlugo, ale jest pyszny. Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za Pani wklad pracy!
OdpowiedzUsuńWitam Panią serdecznie. Bardzo mi miło za Pani uznanie. Zapraszam kiedy tylko ma Pani czas i ochotę. POZDRAWIAM CIEPLUTKO!!!
Usuń