Strony

piątek, 25 października 2024

Racuszki bez drożdży mięciutkie z jabłkami łatwy przepis

 Witam Kochani! Polecam łatwy przepis dla amatorów racuchów, zwłaszcza jeśli pomijacie drożdże w Waszej kuchni.



Składniki na ok. 3-4 porcje


3-4 jabłka najlepiej odmiany champion

280 g mąki pszennej (2 płaskie szklanki czyli 500 ml -szklanka o poj. 250 ml)

2 łyżki cukru drobnego

2 całe jaja

1 łyżeczka z małym brzuszkiem sody spożywczej

1 łyżeczka cukru waniliowego

250 ml mleka o temp. pokojowej (1 szklanka)

50 ml oleju np: słonecznikowego

szczypta soli

olej do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę, szczyptę soli mieszam na sucho. Dodaję mleko, olej, jaja i miksuję na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęściejsze od typowego ciasta naleśnikowego. Odstawiam na kilkanaście minut. W tym czasie obieram jabłka, usuwam środki i kroję w dość grube plastry.


Rozgrzewam tłuszcz ostrożnie tak, by nie był nadmiernie gorący. Ma lekko skwierczeć, ale nie przypalać. Zanurzam kolejno plastry jabłek i układam na patelni. Smażę tradycyjnie, jak wszystkie placki na rumiano z każdej strony. Pychotka! Polecam!

Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.