Strony

piątek, 18 października 2024

Powidła śliwkowe najlepiej robić jesienią sprawdzony przepis

 Witam Kochani! Uwielbiam powidła śliwkowe a ten przepis polecam, zwłaszcza jesienią. O tej porze roku śliwki są w obróbce łatwiejsze i zdecydowanie szybciej takie powidła można przygotować. 



Składniki na ok. 1,4 litra powideł


ok. 3 kg śliwek odmiany węgierka lub podobne odmiany

ok. 200 ml wody

ok. 200 ml cukru 

przyprawy poprawiające smak powideł: ok.1 łyżeczka z brzuszkiem cynamonu, ok. pół łyżeczki zmielonych goździków, ok. pół łyżeczki imbiru, 2 łyżki octu z jabłek.


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Śliwki pozbawione pestek wrzucam do wygodnego garnka-najlepiej, żeby to był duży szeroki garnek lub rondel. Im mniejsza wysokość powideł w garnku tym szybciej odparowują wodę. Dodaję do śliwek wodę i cukier. Woda pomoże uniknąć ewentualnego przypalenia owoców a kiedy zmiękną nadmiar wody szybko odparuje. Mieszam w trakcie gotowania. Gotowanie umiarkowane trwa ok. godziny lub nieco dłużej. Śliwki miękną i zaczynają się rozpadać. 


Dodaję wtedy przyprawy i blenderem miksuję na mniej więcej jednolita masę. Masa już jest dostatecznie gęsta, ze ledwo spada z łyżki nawet, gdy jest gorąca. W razie potrzeby można jeszcze kilka lub kilkanaście minut  pogotować na bardzo niewielkim grzaniu (Pamiętać trzeba, że takie gęste pulpy lubią chlapać w trakcie gotowania, więc mieszanie jest potrzebne - nie tylko po to, by odparować nadmiar wody, ale by zabezpieczyć siebie i okolice przed niepotrzebnym poparzeniem czy zabrudzeniem). 

Gorącą masę wlewam do wyparzonych słoików (najlepiej wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez ok. 5 minut w temperaturze ok. 85-90 stopni C.) Zakręcam dokładnie i wkładam do nagrzanego piekarnika do temp 90 stopni C. na ok. 25 minut. Po czym zostawiam w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Przetwory przenoszę w chłodne ciemne miejsce.

Życzę bogatej spiżarni

Pozdrawiam Weronika






Mnie zajęło to 2 godziny łącznie z przerwami na  odpoczynek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.