Witam Kochani! Polecam kolejny sposób na pyszne drożdżowe, które zamieszacie łyżką. Możecie ciasto użyć, jak w tym przepisie na placek albo na typowe placki - racuchy.
Składniki na formę ok. 23 cm x 30 cm
3 jabłka
4 g drożdży instant (2 płaskie łyżeczki) lub 3 dag drożdży świeżych piekarskich
1 lub 2 żółtka i 1 całe jajko
80 g cukru drobnego (około 120 ml)
około 1,5 szklanki ciepłego mleka lub ciepłej wody (ok. 380 ml)
40 ml oleju lub 60 g masła stopionego
około 70 g bakalii (u mnie rodzynki i żurawina) -opcjonalnie
płaska łyżka cukru waniliowego
2 szczypty soli
dodatkowo możecie przygotować kruszonkę, jak u mnie lub po wystudzeniu ciasto polukrować.
Kruszonka: 1 szklanka mąki (150 g), 50 g masła, 1 żółtko, 4 łyżki cukru, ciut cukru waniliowego, szczypta soli
- składniki wyrobić najszybciej w rozdrabniaczu pulsującymi krótkimi miksami do faktury kruszonki a jeśli ciasto połączy się w całość: zamrozić przez ok. godz. w zamrażalniku i zetrzeć na ciasto
W misce mieszam na sucho mąkę z cukrem (2 łyżeczki cukru zostawiam do zaczynu drożdżowego), cukrem waniliowym i solą. Zaczyn możecie przygotować osobno w szklance, ale ja lubię minimalizować używanie sprzętów i w wymieszanej mące robię dołek, wsypuję do niego drożdże, na początek ok. 200 ml mleka ciepłego, 2 łyżeczki cukru. Delikatnie mieszam płyn i czekam aż pojawi się rosnąca pianka, jak na poniższym zdjęciu (trwa to ok. 10 minut)
Kiedy drożdże rosną kroję jabłka w dość drobną kostkę i roztrzepuję jajko całe + jedno lub dwa żółtka.
Do misy z drożdżami i mąką wlewam roztrzepane jajka, kolejną część mleka (mleko najlepiej dozować, by uzyskać gęściejsze ciasto od naleśnikowego i rzadsze od typowego drożdżowego) i wyrabiam łyżką około minuty do jednolitej konsystencji, Dodaję olej albo stopione masło i ponownie mieszam łyżką ok. minuty do jednolitej konsystencji). Ciasto najlepiej pod przykryciem odstawić w spokojne miejsce bez przeciągów na ok. godzinę lub dłużej lub krócej. Jeśli jesteś niecierpliwa(y) najlepiej zajmij czas przyjemnościami innego typu lub wybierz się na małe zakupy - ciasta drożdżowe nie lubią presji ani pośpiechu.
Po wyrośnięciu ciasto mieszam krótko i dodaję jabłka i bakalie. Mieszam chwilę i wlewam ciasto do wysmarowanej formy. Odstawiam ciasto ponownie do podrośnięcia na ok. 20-30 minut. Po tym czasie posypuję ciasto kruszonką.
Rozgrzewam piekarnik na ok. 175 stopni C. Piekę ok. 40 minut do momentu nie tyle suchego patyczka, bo od jabłek na pewno wilgotny, ale bez śladów surowego ciasta. Pychotka!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
To ciasto było naprawde pyszne
OdpowiedzUsuń