Strony

środa, 13 grudnia 2023

Świąteczne ciastka francuskie ze śliwką jabłkiem żurawiną szybkie i pyszne

 Witam Kochani! Dzisiaj przepis dla zapracowanych a mimo braku czasu dla Tych, którzy szukają recept na prawdziwe przysmaki.



Składniki na 24 ciastka


1 ciasto francuskie ok. 300 g

2 jabłka starte na tarce lub pokrojone w drobniejszą kostkę

garść żurawiny suszonej

kilka śliwek suszonych pokrojonych na mniejsze kawałeczki

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

1 łyżeczka cukru lub miodu (opcjonalnie, gdy nadzienie nieco mniej słodkie

przyprawy zmielone jak do szarlotki: szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków i ciut cukru waniliowego lub inny aromat

Przygotowanie                                                                                                            LINK do przygotowania na filmie


Jabłka podsmażam na umiarkowanym grzaniu, często mieszając aż zmiękną- w razie potrzeby, można dodać ciut wody, by się nie przypalały. Po chwili dodaję śliwki, żurawinę , przyprawy, masło, cukier w  razie potrzeby. Mieszam. Podsmażam jeszcze chwilę i na koniec wyłączam grzanie. Dodaję do masy trochę mąki ziemniaczanej, mniej nawet niż łyżeczka z brzuszkiem-jeśli masa gęsta można całkowicie pominąć mąkę ziemniaczaną. Mieszam i zestawiam do wystudzenia.





Ciasto francuskie prostokątne dzielę przeważnie na 4 pasy wzdłuż i 6 pasów w poprzek, ale to kwestia wymiarów ciasta, jakie kupicie. Na powstałe kwadraty rozkładam porcyjki farszu, starają się przeciwległe rogi dobrze nakleić na siebie. Przy sklejaniu może pomóc odrobina roztrzepanego białka lub ciut mleka.

Piekarnik rozgrzewam do temp. ok. 185 stopni C., środkowa półka, grzałka góra-dół. Piekę ciastka rozłożone na papierze do pieczenia ok. 20 minut na rumiano. Pychotki, polecam!

Życzę udanych wypieków!                                                                                          Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.