środa, 11 stycznia 2023

Bez mąki pszennej pyszne czekoladowe ciasto biszkoptowe

 Witam Kochani! Polecam wyborne pulchne ciasto z mąką owsianą, idealne do przełożenia masą. Przykładowa lekka masa poniżej w opisie.



Składniki na formę 30 cm x 20 cm lub na tortownicę średnica 24 cm



25 g mocnego kakao (2 łyżki z brzuszkiem)

50 g mąki owsianej - (ok. 3 łyżki z brzuszkiem po prostu zmielić płatki owsiane)

40 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki z brzuszkiem )

5 jaj średniej wielkości

140 g cukru drobnego (170 ml)

płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie, bo ciasto może spulchnić ubitą pianą)

szczypta soli 


Masa składniki


250 ml śmietanki 30% do deserów

250 ml mleka zagęszczonego 

3-4 łyżeczki żelatyny (10 g)

40 g cukru drobnego

1 łyżeczka cukru waniliowego


dodatkowo do ciasta: kilka łyżek dobrego dżemu np: wiśniowego i posypka np: z wiórek kokosowych


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Przygotowanie ciasta biszkoptu czekoladowego

Mieszam suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, ciut proszku do pieczenia. 

Formę wykładam papierem, ale tylko spód a boków formy nie smaruję, dzięki temu  ciasto po upieczeniu uzyskuje w miarę równy wierzch bez wybrzuszeń. Piekarnik rozgrzewam do temperatury ok. 150 stopni C.

Oddzielam żółtka od białek. Do misy z białkami dodaję szczyptę soli i ubijam białka na sztywno. Dodaję partiami cukier i miksuję dalej 2-3 minuty. Dodaję żółtka na dwa razy, krótko miksując ok. minuty. Odstawiam robot i dodaję mniej więcej połowę mieszanki z mąki i kakao przez sito. Mieszam delikatnie ręcznie płaską łopatką tylko do połączenia. Dodaję drugą połowę mieszanki przez sito i ponownie krótko mieszam tylko do połączenia.

Przelewam ciasto do formy i wstawiam do piekarnika na ok. 30-35 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Po wystudzeniu delikatnie odcinam ciasto nożem od brzegów formy. Dzielę ciasto wzdłuż tylko na dwa płaty i ponieważ moje ciasto ma kształt prostokąta dzielę płaty na dwie połowy, uzyskując dwa ciasta, ale nie jest to konieczne, . (zdjęcie poniżej)



Przygotowanie masy

Ponieważ biszkopt wychodzi bardzo pulchny, mięciutki, masa powinna być lekka.  Sprawdzi się tutaj krem na bazie śmietanki kremowej z połączeniem np: z serkiem mascarpone lub niezbyt gęsty krem budyniowy. U mnie tutaj użyłam mieszanki mleka zagęszczonego i śmietanki kremowej.

Do szklanki z żelatyną dodaję około 70 ml mleka zagęszczonego, cukier, cukier waniliowy. Mieszam i czekam kilka minut, żeby żelatyna nieco spęczniała. Wstawiam szklankę z żelatyną do rondelka z gorącą wodą na kilkanaście minut. Mieszam w trakcie od czasu  do czasu.



Miksuję dobrze schłodzoną śmietankę kremową i jak tylko zgęstnieje dolewam pozostałe mleko zagęszczone. Ponownie miksuję 2-3 minuty, by masę dobrze napowietrzyć. Do ciepłej rozpuszczonej w szklance żelatyny dodaję ok. 5 łyżek masy śmietankowej i mieszam dokładnie, ale szybko i zaraz dodaję do masy śmietankowej. Całość natychmiast dokładnie miksuję ok. minuty i odstawiam na kilka chwil do zgęstnienia. 

Ciasto tego typu  nie potrzeba nasączać. Dolne płaty ciasta smaruję dżemem. Wykładam porcję kremu i przykrywam wierzchnimi płatami ciasta. Trochę kremu ok. 1/3 lub nieco mniej zostawiam do posmarowania wierzchu i boków ciasta. Obsypuję ciasto wiórkami. Smaki składników dają wyśmienity efekt, zwłaszcza, że samo ciasto pulchne i mięciutkie. 


Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. Jeszcze nie robilam biszkoptu na mące owsianej. Będzie miło jak mi się uda tak samo piękny jak Twój

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny biszkopt! Przełożyłam go domową frużeliną malinową i kremem śmietana+mascarpone. Nie użyłam cukru, biszkopt nasączyłam syropem na bazie daktyli. Wyszło przepyszne ciasto tortowe. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Dzięki za wypróbowanie i opis przygotowania. Można też zamiast cukru użyć ksylitolu. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...