Strony

czwartek, 29 grudnia 2022

Soczyste pulpety w jarzynowym sosie pomidorowym

 Witam Kochani! Jeśli szukacie łatwego dania na zbliżający się szybkimi krokami Nowy Rok 2023 to chcę Wam polecić sprawdzone niesamowicie smaczne pulpety z dodatkiem warzyw i by były z nutą gołąbków dodałam do sosu brukselkę, ale może to być inne kapustne warzywo.

Kochani! Życzę Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2023. Niech przyniesie Wam wiele szczęścia i zdrowia.





Składniki na ok. 15 pulpetów



ok. 80 dag mięsa mielonego (u mnie mieszane wieprzowo-wołowe

warzywa wg uznania (u mnie: marchew, pietruszka, kawałek selera, brukselka)

2 łyżki z brzuszkiem kaszy manny

1 całe jajko

1 cebula do masy mięsnej

sól do smaku (ok. 1 płaska łyżeczka do masy mięsnej) 2-3 szczypty soli do sosu pomidorowego

ok. 0,5 litra wody

2 łyżeczki cukru

ok. 300 ml przecieru z kawałkami pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego +opcjonalnie 1 łyżeczka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

przyprawy wg uznania (u mnie: 1 łyżeczka z brzuszkiem bazylii suszonej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, po szczypcie kminku, gałki muszkatołowej, czosnku w proszku, mała szczypta papryki ostrej (chili) opcjonalnie, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe

1-2 łyżki tłuszczu do smażenia

naczynie niskie i dość szerokie, średnica ok. 30 cm


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Warzywa: pietruszkę, marchew, seler kroję na grubsze talarki lub kostkę.

Cebulę kroję na drobno. Podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu tylko do zeszklenia i zaraz dodaję małą część przypraw oprócz ziela ang. i liści laurowych. Chwilę mieszam i zestawiam z grzania.

Do miski z mięsem mielonym dodaję kaszę mannę, jajko, cebulę podsmażoną, sól, kolejną porcję przypraw bez ziela ang. i liści laurowych. Mieszam chwilę aż masa mięsna nieco zgęstnieje. Odstawiam do lodówki na ok. 15-20 minut. Po czy formuję pulpety.


Naczynie wypełniam warzywami i surowymi pulpetami

Wlewam do garnka przecier z kawałkami pomidorów, pół litra wody, cukier, sól, liście laurowe, ziele ang. i pozostałą część ziół. Sos gotuje nie ok. 7 minut. Sprawdzam smak i koryguję w razie potrzeby, by był nieco słodko-kwaśny. Zanim dodam koncentrat pod koniec gotowania sosu łącze go wpierw z mąką ziemniaczaną i niewielką ilością wody zimnej. Dobrze rozbełtany koncentrat dodaję do sosu. Mieszam i zaraz, gdy zgęstnieje zestawiam z ognia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C.


Gorącym sosem zalewam pulpety i warzywa. Wstawiam całość w formie pod przykryciem koniecznie do nagrzanego piekarnika najlepiej do 180 stopni C. W tej temperaturze piekę ok. 40 minut do momentu zagotowania (delikatnego pyrkania). Po czym obniżam temperaturę do 140 stopni C. i piekę dalej ok. 25 minut. Połączenie z brukselką nam bardzo smakuje. Pychotka! Warto się skusić. Polecam!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.