Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta tuż, tuż...
Składniki na ok. 8 porcji
około 1 kg karkówki
1 cebula 1 ząbek czosnku, 1 spora pietruszka, 1 marchew, kawałek selera
około 350 g grzybów np: pieczarki
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku i przyprawy wg uznania (u mnie po szczypcie, tymianku, pieprzu ziołowego, papryki ostrej)
LINK do przygotowania na filmie
Mięso kroję w grube plastry. Oprószam solą i przyprawami i odstawiam na ok. 20 minut (część wymieszanych przypraw zostawiam do warzyw).
Pietruszkę, seler, marchew kroję w nieco grubszą kostkę. Grzyby kroję podobnie niezbyt cienko. Cebule tradycyjnie na drobno i czosnek drobniutko. Przyprawiam całość solą, przyprawami i dodaję 2 łyżki oleju, mieszam w naczyniu żaroodpornym (grzyby na filmie dodałam nieco później, ale to nie ma wpływu na przepis-wszystko najprościej wymieszać razem)
Piekarnik nastawiam wstępnie na 185 stopni C. grzałka góra-dół, środkowa półka.
Wykładam płaty karkówki na wierzch mieszanki jarzynowo-grzybowej, dzięki której w trakcie pieczenia mięso nabierze więcej pyszności a sama mieszanka i jej esencjonalny sos po prostu mega.
Wkładam do nagrzanego piekarnika (185 stopni C) Piekę pod przykryciem ok. 80-90 minut. Najpierw ok. 50 minut w temp. 185 stopni C. i zmniejszam temp. na 130 stopni C. i piekę kolejne ok. 30 minut. W trakcie warto polewać mięso zbierającym się sosem lub zanurzać w nim nieco przyciskając i jak tylko odpowiada nam miękkość karkówki wyłączamy grzanie. Pychota!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pychota. Dawno nie robiłam karkówki na obiad.
OdpowiedzUsuńPolecam pychotka, pozdrawiam
UsuńMyślę, że nie tylko na święta. Wygląda wybornie, warto spróbować i to prędko :D
OdpowiedzUsuńDokładnie: na różne okazje, ale na święta ułatwi ogólne przygotowanie, zresztą czy jak większa impreza podobnie zmniejszy ciśnienie podczas, gdy nie tylko jedno danie się serwuje
UsuńWłaśnie już się piecze a jeśli chodzi o smak to po obiedzie 😃
OdpowiedzUsuńZ karkówką jakoś mi nie po drodze. Czy karkówkę wcześniej wrzucamy w marynatę? 🤔
OdpowiedzUsuńRobilam bardzo smaczne mieso Polecam ten przepis !!
OdpowiedzUsuńSuper! Dzięki za wypróbowanie i ocenę.
UsuńSmakowicie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje.
OdpowiedzUsuńTylko pozostaje wypróbować. Dziękuję za odwiedziny
Usuń