Strony

wtorek, 22 listopada 2022

Karkówka świąteczna do obiadu mięciutka rozpływa się w ustach bardzo łatwa do przygotowania

 Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta tuż, tuż...


Składniki na ok. 8 porcji




około 1 kg karkówki

1 cebula 1 ząbek czosnku, 1 spora pietruszka, 1 marchew, kawałek selera 

około 350 g grzybów np: pieczarki

2 łyżki oleju

sól, pieprz do smaku i przyprawy wg uznania (u mnie po szczypcie, tymianku, pieprzu ziołowego, papryki ostrej)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Mięso kroję w grube plastry. Oprószam solą i przyprawami i odstawiam na ok. 20 minut (część wymieszanych przypraw zostawiam do warzyw). 

Pietruszkę, seler, marchew kroję w nieco grubszą kostkę. Grzyby kroję podobnie niezbyt cienko. Cebule tradycyjnie na drobno i czosnek drobniutko. Przyprawiam całość solą, przyprawami i dodaję 2 łyżki oleju, mieszam w naczyniu żaroodpornym (grzyby na filmie dodałam nieco później, ale to nie ma wpływu na przepis-wszystko najprościej wymieszać razem)


Piekarnik nastawiam wstępnie na 185 stopni C. grzałka góra-dół, środkowa półka.

Wykładam płaty karkówki na wierzch mieszanki jarzynowo-grzybowej, dzięki której w trakcie pieczenia mięso nabierze więcej pyszności a sama mieszanka i jej esencjonalny sos po prostu mega. 


Wkładam do nagrzanego piekarnika (185 stopni C) Piekę pod przykryciem ok. 80-90 minut. Najpierw ok. 50 minut w temp. 185 stopni C. i zmniejszam temp. na 130 stopni C. i piekę kolejne ok. 30 minut. W trakcie warto polewać mięso zbierającym się sosem lub zanurzać w nim nieco przyciskając i jak tylko odpowiada nam miękkość karkówki wyłączamy grzanie. Pychota!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika



10 komentarzy:

  1. Pychota. Dawno nie robiłam karkówki na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że nie tylko na święta. Wygląda wybornie, warto spróbować i to prędko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie: na różne okazje, ale na święta ułatwi ogólne przygotowanie, zresztą czy jak większa impreza podobnie zmniejszy ciśnienie podczas, gdy nie tylko jedno danie się serwuje

      Usuń
  3. Właśnie już się piecze a jeśli chodzi o smak to po obiedzie 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Z karkówką jakoś mi nie po drodze. Czy karkówkę wcześniej wrzucamy w marynatę? 🤔

    OdpowiedzUsuń
  5. Robilam bardzo smaczne mieso Polecam ten przepis !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko pozostaje wypróbować. Dziękuję za odwiedziny

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.