poniedziałek, 7 listopada 2022

Jak łatwo przygotować dynię nie tylko do ciasta naleśnikowego

 Witam Kochani! Polecam pyszne naleśniki z dodatkiem masy dyniowej. Kolor mocno zachęca a smak mówi, że takie placki warto robić częściej, zwłaszcza, że składniki dają więcej wartości...



Składniki na ok. 10 naleśników



1 szklanka masy dyniowej np: popularna i łatwa do kupienia: dynia hokkaido

2 jajka

około 250 ml mleka

około 4 łyżek mąki (ok. 120 g)

płaska łyżka cukru

1-2 szczypty soli

trochę tłuszczu do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Kawałki dyni bez środków gotuję na parzę ok. 10 minut do miękkości


Dynie po wystudzeniu blenduję lub rozdrabniam tudzież miażdżę tradycyjnie tłuczkiem, jak ziemniaki. Taką masę z dyni można wykorzystać do innych ciast, np: do biszkoptu, babki lub też do zupy dyniowej albo do past czy dżemów.

W większej misie miksuję masę dyniową z mąką, jajkami, mlekiem, cukrem i solą (w przypadku naleśników na słodko warto dodać trochę wanilii). Ważne, by ciasto było zbliżone gęstością do ciasta klasycznego naleśnikowego, by dało się rozlać na patelni. Po zmieszaniu odstawiam ciasto na kilka minut.


Smażę na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem, tradycyjnie jak naleśniki klasyczne, ale przy przewracaniu na drugą stronę trzeba posłużyć się sprawną cienką i płaską łopatką, bo ciasto dosyć delikatne, lecz też pyszne zarazem.
Farsz do naleśników to już sprawa gustu. U mnie grzyby ciągle na topie, stąd prosty farsz podgrzybkowy, ale i na słodko też małe co nieco z dżemem malinowym. Po przełożeniu można naleśniki lekko posmarować roztopionym masłem i krótko zapiec w piekarniku na funkcji grilla.





Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika 

9 komentarzy:

  1. Będę musiała spróbowac. Jeszcze nie jadłam takich naleśników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo bardzo smaczne i wartościowsze od klasycznych

      Usuń
  2. Piękny dyniowy kolor! od razu chciałoby się skosztować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trudno przygotować a efekt bardzo dobry. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ja robiłam tylko zupę dyniową. Muszę coś jeszcze spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dodatkiem dyni wiele można przygotować a naleśniki konieczne trzeba wypróbować. Pozdrawiam

      Usuń
  4. ale mocny kolor wyszedł, super efekt.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie danie jak to chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...