Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły.
Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
poniedziałek, 7 listopada 2022
Jak łatwo przygotować dynię nie tylko do ciasta naleśnikowego
Witam Kochani! Polecam pyszne naleśniki z dodatkiem masy dyniowej. Kolor mocno zachęca a smak mówi, że takie placki warto robić częściej, zwłaszcza, że składniki dają więcej wartości...
Składniki na ok. 10 naleśników
1 szklanka masy dyniowej np: popularna i łatwa do kupienia: dynia hokkaido
Kawałki dyni bez środków gotuję na parzę ok. 10 minut do miękkości
Dynie po wystudzeniu blenduję lub rozdrabniam tudzież miażdżę tradycyjnie tłuczkiem, jak ziemniaki. Taką masę z dyni można wykorzystać do innych ciast, np: do biszkoptu, babki lub też do zupy dyniowej albo do past czy dżemów.
W większej misie miksuję masę dyniową z mąką, jajkami, mlekiem, cukrem i solą (w przypadku naleśników na słodko warto dodać trochę wanilii). Ważne, by ciasto było zbliżone gęstością do ciasta klasycznego naleśnikowego, by dało się rozlać na patelni. Po zmieszaniu odstawiam ciasto na kilka minut.
Smażę na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem, tradycyjnie jak naleśniki klasyczne, ale przy przewracaniu na drugą stronę trzeba posłużyć się sprawną cienką i płaską łopatką, bo ciasto dosyć delikatne, lecz też pyszne zarazem.
Farsz do naleśników to już sprawa gustu. U mnie grzyby ciągle na topie, stąd prosty farsz podgrzybkowy, ale i na słodko też małe co nieco z dżemem malinowym. Po przełożeniu można naleśniki lekko posmarować roztopionym masłem i krótko zapiec w piekarniku na funkcji grilla.
Będę musiała spróbowac. Jeszcze nie jadłam takich naleśników
OdpowiedzUsuńPolecam, bo bardzo smaczne i wartościowsze od klasycznych
UsuńPiękny dyniowy kolor! od razu chciałoby się skosztować. :)
OdpowiedzUsuńNie trudno przygotować a efekt bardzo dobry. Pozdrawiam
UsuńJa robiłam tylko zupę dyniową. Muszę coś jeszcze spróbować
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem dyni wiele można przygotować a naleśniki konieczne trzeba wypróbować. Pozdrawiam
UsuńSpróbuję na pewno! :)
OdpowiedzUsuńale mocny kolor wyszedł, super efekt.
OdpowiedzUsuńTakie danie jak to chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuń