piątek, 28 października 2022

Babeczki muffinki puszyste z owocami pyszne bez miksera z najłatwiejszego ciasta babkowego

 Witam Kochani! Jeśli szukacie prostego przepisu na pyszne babeczki to polecam łatwy sposób: tylko klasyczne składniki a wykonanie szybkie i przyjemne.



Składniki na ok. 12 muffinek


4 duże jaja

ok. 160 g cukru drobnego

ok. 200 g mąki tortowej + 1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia

150 ml oleju

trochę owoców wg uznania (u nas do zimy śliwki królują), ale można włożyć do ciasta po łyżeczce budyniu )

aromat np: starta skórka z cytrusów lub płaska łyżka cukru waniliowego

szczypta soli


Przygotowanie

Link do przygotowania na filmie



W misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremki wykładam papilotkami lub smaruje tłuszczem.

W misce do 4 całych jaj dodaję cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i chwilkę bełtam nieco do spienienia. Zaraz dolewam olej i kolejną chwilę mieszam. Na koniec dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również niedługi czas mieszam tylko do połączenia na gładko. 

Wkładam ciasto do foremek do 3/4 wysokości. Układam owoce po środku lub jakieś nadzienie typu budyń czy masa z sera lub maku tudzież inne pomysły mile widziane. W przypadku śliwek dobrze je wepchnąć w ciasto, jeśli lubicie owoce pokryte ciastem można tez łyżka pomazać je surowym ciastem - ja śliwki nieco posypuje cukrem z cukrem waniliowym, bo po upieczeniu lubimy efekt tej pysznej skórki i soku ze śliwki. 


Babeczki piekę ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni C, grzałka góra-dół lub termo-obieg. Pychotki! Polecam!


Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.